Naučni tim iz Finske otkrio je da osobe u poznijim godinama života, s niskim nivoom vitamina D, mogu da imaju povećan rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Većinu vitamina D telo stvara tokom izlaganja kože suncu, dok ponešto dolazi i iz hrane poput masne ribe, mleka i žitarica. Međutim, starenjem koža stvara sve manje ovog vitamina.
Godinama je poznato da je vitamin D važan za apsorpciju kalcijuma i izgradnju kostiju, a sada su istraživači pokazali da on ima i važnu ulogu u regulaciji imunog i razvoju neurološkog sistema.
Parkinsonova bolest pogađa nekoliko područja mozga i dovodi do simptoma poput tremora (trešenje delova tela, naročito ruku i glave) i usporavanja pokreta. Stručnjaci navode da bi vitamin D mogao da pomogne u zaštiti od postupnog gubitka nervnih ćelija kod ljudi s ovom bolešću.
Studija, sprovedena na 3.000 ljudi, koja je objavljena je u stručnom časopisu “Archives of Neurology”, pokazala je da su ljudi s najnižim nivoom vitamina D imali tri puta veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Istraživači s Finskog nacionalnog instituta za zdravlje došli su do tog zaključka merenjem nivoa vitamina iz uzoraka krvi grupe ispitanika i to u periodu između 1978. i 1980. godine, a zatim su pratili da li će se kod njih razviti Parkinsonova bolest.
Doktorka Kieran Brin, direktor istraživanja na “Parkinson’s UK” navodi da je studija pružila nov uvid u potencijalne faktore okoline koji mogu da utiču na Parkinsonovu bolest.
Uravnotežena, zdrava ishrana trebalo bi da pruži preporučen nivo vitamina D, ali su potrebna dalja istraživanja da bi se otkrilo da li nadoknada vitamina D hranom ili povećano izlaganje suncu mogu uticati na Parkinsonovu bolest i u kojoj fazi bi to bilo najpovoljnije.
0 comments:
Post a Comment