Sjemenkerogačase u ljudskoj ishrani koriste već tisućama godina. Pored toga, te se sjemenke koriste i u terapiji digestivnih problema.
Naime, brašno ovog ploda sadrži tanine, pektine i lignine koji djeluju blagotvorno u slučaju mučnine i proljeva.Rogač je bogat vitaminima A, D, B1, B2, B3 i B6, kao i kalcijem, kalijem, željezom, magnezijem i proteinima. Osim što olakšavaju probavu, sjemenke rogača snižavaju visok krvni tlak, neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala, a djeluju blagotvorno u slučaju astme i alergije.
Zahvaljujući visokom postotku lignina i polifenola, rogač djeluje blagotvorno i u slučaju povišenog kolesterola u krvi i ubrzava metabolizam, pa se preporučuje osobama sa viškom kilograma. Inače, brašno se koristi i kao zamjena za kakao prilikom pripremanja raznih poslastica
0 comments:
Post a Comment