Ako ste citali moj prilog o rastici, mogli ste vidjeti koliko je ova biljka korisna za nase zdravlje. Rastika pripada porodici kupusastih biljki ili cvjetaca. Latinski nazivi za ovu porodicu su: Cruciferae ili Brassicaceae. Pored rastike ovoj porodici pripadaju i obicni kupus, kelj, blitva, ren, karfiol, brokoli, prokule, crveni ili ljubicasti kupus. Postoje jos mnoge biljke koje se koriste u ishrani i pripadaju ovoj porodici, ali zadrzat cu se samo na biljkama koje se relativno lako mogu nabaviti u nasim krajevima. Nema svrhe pisati o bok coju (kineskoj vrsti kupusa) ako vecina citalaca nikad nije ni cula za ovu biljku. U engleskoj i americkoj literaturi ovu porodicu biljki nekad zovu i “Senf biljke” zato sto biljka od koje se pravi nama poznati senf takodje pripada ovoj porodici.
Sva ova povrca, do nekle imaju razlicit sastav i vlastite karakteristike. Neke imaju vise vitamina B, neke manje, neke imaju ogromne kolicine magnezija, dok neke imaju vise zeljeza, itd.
Necu se ovdje baviti razlikom izmedju pojedinih biljki i njihovim pojedinacnim sastavima. Neosporno je da su sve ljekovite i da sve imaju bar nekoliko zajednickih ljekovitih svojstva. Ovdje cemo se baviti samo svojstvima koje su karakteristicne za sve biljke iz porodice kupusaca.
Ja se uglavnom trudim da u svim mojim pisanim radovima koristim sto manje strucnih izraza, kako bi tekstovi bili razumljiviji i prosjecnom citaocu koji nema medicinsko ili hemicarsko obrazovanje. Zbog vaznosti za nase opste zdravlje, u ovom clanku morat cu da koristim vise nego obicno strucnih termina, ali tekst u cijelini bi trebao da bude razumljiv i prosjecnim citaocima.
Vecina istrazivanja ovih biljki, u zdravstvene svrhe, bazira se na sastojcima koji sadrze sumporna jedinjenja (sulfur compounds). Ova jedinjena su poznata kao i “Organicki Sumpor” (organosulfur).
U hemicarskom zargonu, glavni podtipovi sumpornih jedinjenja koja se nalaze u ovim biljkama su:
- Glukosinolati (glucosinolates)
- Thiocinati (thiocyanates), koji ukljucuju isothicinate (isothiocyanates) i sulforafin (sulforaphane)
- Thiosulfinati (thiosulfinates) kao i njihove razgradjene forme dithine (dithiins)
- Sulfoksides (Sulfoxides) kao sto je metilni cistein sulfoksid (methyl cysteine sulfoxides)
- Ostala jedinjenja koja sadrze sumporne substance, poznati pod imenom “thioli”
Postoji mala zabuna u popularnoj literaturi oko jos jedne substance koja moze da se nadje u kupusastom povrcu. Radi se o Indole-3-carbinol, skraceno I3C. Ovo substanca ne sadrzi sumporna jedinjenja, ali je sastavljena od podvrste sumpornog jedinjenja glukosinolata. I ako je I3C u srodstvu sa sumpornim jedinjenjima, tehnicki nije jedno od njih. Enzim zvani majrosinaza (myrosinase) odvaja I3C od glukosinolata. Kasnije cemo vidjeti zasto je ovo vazno.
Prevencija protiv kancerogenih celija koje izazivaju rak dojke i prostate u istrazivanjima su uvijek povezani sa unosenjem I3C u organizam kroz konzumiranje kupusastog povrca. Jos uvijek se ne zna za sigurno, ali se predpostavlja na koji nacin I3C utice protiv celija raka. Jedan od nacina na koji I3C pomaze zdravlju je da pospjesuje metabolizam estrogena. Jetra preradjuje estrogen i pretvara ga u 16-alpha-hydroxyestrogen (16-OH) i 2- hydroxyestrogen (2-OH) koji uticu na razvoj celija raka. Veca kolicina 16-OH od 2-OH pomazu razvoju raka. Medjutim utvrdjeno je da I3C pomaze smanjenju 16-OH i povecanje 2-OH koji usporava razvoj hormon zavisnih kancerogenih celija, kao sto su kod raka dojke i uretera.
Pored prevencije neka istrazivanja, sugestiraju da I3C moze da igra vaznu ulogu u lijecenju raka, a ne samo prevenciju.
Prevenciji pomaze i mogucnost I3C da se posto je podvrgnut metabolizmu pretvori u jedinjenje zvano DIM (diindolylmethane) koji takodje pomaze prevenciji.
Da se malo odmorimo od strucnih izraza kazemo sta je vazno za prosjecnog citaoca. Bitno je da mi jedenjem kupusa i ostalog kupusastog povrca, metabolizmom, dobijamo I3C. Posta stomacne kiseline odrade svoj posao i kreiraju DIM, time pozitivno uticu na nase zdravlje a negativno na celije raka.
Takodje je interesantno da glukosinolati (glucosinolates) koji su zasluzni za formiranje I3C i DIM su se originalno zvali “Glukosinati Senfovog ulja” zato sto su prvo otkriveni u biljki od cijeg sjemena dobijamo senf. Ovo znaci da sjeme od kojeg se dobija senf kao i sam senf imaju znacajne kolicine glukosinolata. Vec sam ranije pomenuo da je biljka od koje se dobija senf takodje iz iste porodice biljki kao i kupus. Sad znamo da senf koji je izvanredna, nisko kaloricna, zamjena majonezi u borbi protiv gojaznosti takodje dobar za prevenciju protiv raka
0 comments:
Post a Comment