Kakao može sniziti krvni tlak tako što suzbija specifičan enzim te na taj način, čokolada pomaže u obrani srca.
Istraživači sa Sveučilišta Linkoping u Švedskoj, objašnjavaju kako je kakao jednako uspješan kao što su lijekovi za krvni tlak koji služe za tu svrhu.
Vodeća istraživačica Ingrid Persson nam objašnjava: „Već smo prije pokazali kako zeleni čaj inhibira enzim ACE, koji je uključen u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina, a uostalom i krvnog tlaka."
„No sada smo željeli ispitati učinak kakaa, budući da imaju poveznicu s aktivnim tvarima, katehinima i procijanidima," dodaje Persson.
Katehini i procijanidi su inhibitori koji mogu smanjiti štetu koju kisik može učiniti stanicama u tijelu.
Istraživačka skupina okupila je grupu volontera koji izričito ne puše.
Dva dana prije istraživanja, sudionicima nije bilo dopušteno konzumirati čokoladu ili bilo koju sličnu prehranu koja ima takve spojeve, kao što su mnoge bobice.
Istraživači su uzeli uzorke krvi od svakog sudionika, i prije i nakon što su pojeli 75 grama nezaslađene čokolade.
Otkrili su kako je aktivnost ACE enzima pala za 18% samo tri sata nakon konzumiranja kakaa.
To je doslovno usporedivo s djelovanjem lijekova koji potiskuju ACE i koriste se kao prvi izbor za liječenje hipertenzije.
Istraživači sa Sveučilišta Linkoping u Švedskoj, objašnjavaju kako je kakao jednako uspješan kao što su lijekovi za krvni tlak koji služe za tu svrhu.
Vodeća istraživačica Ingrid Persson nam objašnjava: „Već smo prije pokazali kako zeleni čaj inhibira enzim ACE, koji je uključen u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina, a uostalom i krvnog tlaka."
„No sada smo željeli ispitati učinak kakaa, budući da imaju poveznicu s aktivnim tvarima, katehinima i procijanidima," dodaje Persson.
Katehini i procijanidi su inhibitori koji mogu smanjiti štetu koju kisik može učiniti stanicama u tijelu.
Istraživačka skupina okupila je grupu volontera koji izričito ne puše.
Dva dana prije istraživanja, sudionicima nije bilo dopušteno konzumirati čokoladu ili bilo koju sličnu prehranu koja ima takve spojeve, kao što su mnoge bobice.
Istraživači su uzeli uzorke krvi od svakog sudionika, i prije i nakon što su pojeli 75 grama nezaslađene čokolade.
Otkrili su kako je aktivnost ACE enzima pala za 18% samo tri sata nakon konzumiranja kakaa.
To je doslovno usporedivo s djelovanjem lijekova koji potiskuju ACE i koriste se kao prvi izbor za liječenje hipertenzije.
0 comments:
Post a Comment