Ads header

Ads

Friday, 23 August 2013

Kako ispravno sušiti ljekovito bilje?

Ako je moguće, nadzemne biljne dijelove nikada ne peremo. Ubrano bilje odmah osušimo da ne dođe do enzimatskog raspada aktivnih tvari. I pri pravilnu sušenju neke droge bitno mijenjaju boju: listovi trpuca,paprene metviceilibosiljkačesto pocrne.

Zelene dijelove, listove i neke cvjetove sušimo cijele. Tek neposredno prije uporabe ili spravljanja čajne mješavine usitnimo ih ili izrežemo. Kako bismo ih brže osušili, korijenje i podanke razrežemo po duljini, na pola centimetra duge komadiće. Prije uporabe ih smrvimo. I plodove štitarki (kim, korijandar, komorač) i drugih biljaka zdrobimo da bi se bolje ekstrahirale aktivne tvari.
Sušimo koliko je moguće brže, ali u hladu i na propuhu. Kod umjetnih izvora zagrijavanja temperatura ne smije prelaziti 50C, a kod droga s hlapivim uljima mora biti još niža. Za sušenje su najprimjereniji kućanski aparati za sušenje koje koristimo i za sušenje voća. Listovi paprene metvice na taj se način suše dva sata, cvjetovi kamilice četiri sata, kriške jabuka osam sati, a korijen bijeloga sljeza približno jedan dan. Nekada se ljekovito cvijeće vješalo u sušama ili nanizano na konopac iznad seljačke peći ili u potkrovlju. Tek rijetke droge prije uporabe sušimo na višim temperaturama. Biljni su dijelovi suhi kada šušte i krhki su. Osim dobra početnog biljnog materijala, za kakvoću droga najvažniji su brzo sušenje i brižno pohranjivanje.
Manje količine potpuno suhih droga pohranjujemo u staklenke s poklopcem. Veće količine najprije stavljamo u papirnate vrećice, a potom u drvene ili limene posude.
Svaku posudu označimo naljepnicom na kojoj je zapisan naziv biljke ili droge, vrijeme (mjesec i godina) i mjesto sakupljanja. Po želji dodajemo napomene za sljedeću godinu. Neke droge svake godine obnavljamo, druge možemo koristiti i više godina. Starije droge ne bacamo, nego ih koristimo za kupelji ili obloge.
Čajne mješavine spravljamo neposredno prije uporabe. Iz većih posuda uzmemo potrebnu količinu droge, izmrvimo je ili narežemo i dobro promiješamo. U receptima su navedene količine obično dovoljne za čajnu kuru.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads