Ako je moguće, nadzemne biljne dijelove nikada ne peremo. Ubrano bilje odmah osušimo da ne dođe do enzimatskog raspada aktivnih tvari. I pri pravilnu sušenju neke droge bitno mijenjaju boju: listovi trpuca,paprene metviceilibosiljkačesto pocrne.
Zelene dijelove, listove i neke cvjetove sušimo cijele. Tek neposredno prije uporabe ili spravljanja čajne mješavine usitnimo ih ili izrežemo. Kako bismo ih brže osušili, korijenje i podanke razrežemo po duljini, na pola centimetra duge komadiće. Prije uporabe ih smrvimo. I plodove štitarki (kim, korijandar, komorač) i drugih biljaka zdrobimo da bi se bolje ekstrahirale aktivne tvari.Sušimo koliko je moguće brže, ali u hladu i na propuhu. Kod umjetnih izvora zagrijavanja temperatura ne smije prelaziti 50C, a kod droga s hlapivim uljima mora biti još niža. Za sušenje su najprimjereniji kućanski aparati za sušenje koje koristimo i za sušenje voća. Listovi paprene metvice na taj se način suše dva sata, cvjetovi kamilice četiri sata, kriške jabuka osam sati, a korijen bijeloga sljeza približno jedan dan. Nekada se ljekovito cvijeće vješalo u sušama ili nanizano na konopac iznad seljačke peći ili u potkrovlju. Tek rijetke droge prije uporabe sušimo na višim temperaturama. Biljni su dijelovi suhi kada šušte i krhki su. Osim dobra početnog biljnog materijala, za kakvoću droga najvažniji su brzo sušenje i brižno pohranjivanje.
Manje količine potpuno suhih droga pohranjujemo u staklenke s poklopcem. Veće količine najprije stavljamo u papirnate vrećice, a potom u drvene ili limene posude.
Svaku posudu označimo naljepnicom na kojoj je zapisan naziv biljke ili droge, vrijeme (mjesec i godina) i mjesto sakupljanja. Po želji dodajemo napomene za sljedeću godinu. Neke droge svake godine obnavljamo, druge možemo koristiti i više godina. Starije droge ne bacamo, nego ih koristimo za kupelji ili obloge.
Čajne mješavine spravljamo neposredno prije uporabe. Iz većih posuda uzmemo potrebnu količinu droge, izmrvimo je ili narežemo i dobro promiješamo. U receptima su navedene količine obično dovoljne za čajnu kuru.
0 comments:
Post a Comment