Ads header

Ads

Saturday 11 April 2015

Kako se pravi heljdina kaša recept



ZAŠTO JE HELJDINA KAŠA ZDRAVA

Heljdina kaša je prava riznica zdravlja, ona je bogata magnezijumom, niacinom i vlaknima te predstavlja idealnu namirnicu za zdrav doručak, rekli bi smo da je ona prava jutarnja poslastica, zdrava i vrlo ukusna. Da bi vam kaša od heljde bila još ukusnija, možete je i zasladiti sa suvim voćem i domaćim medom, šećer i neke druge veštačke zaslađivače vam ne bi  preporučili. Daćemo vam nekoliko predloga kako da iznenadite vaše ukućane sa ovim ukusnim i zdravim doručkom, koji će vam dati snagu i energiju za ceo dan, pa da krenemo…

Kaša od heljde za doručak

Kako sadrži dragocene minerale i vitamine, heljdina kaša za doručak osiguraće nam svu neophodnu energiju za ceo dan, naročito ako se servira sa voćem. U njenom sastavu nalazi se oko 0,2 odsto biljnih sterola, koji uspešno sprečavaju povećanje lošeg LDL holesterola. Kaša od heljde sadrži do 75 odsto složenih ugljenih hidrata. Smatra se za izvanredan izvor dijetnih vlakana, koja pomažu ubrzavanju metabolizma, pokreću naša usporena i lenja creva i samim tim utiču na skidanje viška kilograma. Čak 25 odsto sirovih vlakana sadrži u sebi, što je prava blagodet za naš celokupni probavni trakt.
Kako je bogata sa flavonidima osim što drži holesterol pod kontrolom heljdina kaša s voćem snižava i balansira krvni pritisak, osnanažuje oslabljene kapilare. Ovaj zdrav doručak u sebi ne sadrži gluten, te je opšte prihvaćen kod osoba koje su obolele od celijakije. Svakako uvrstitite ovu kašu u vaše jelovnike, ne možete pogrešiti, slobodno je dodavajte i uz druge žitarice ili je jedite samostalno.
Kaša sa heljdom se slobodno može davati i deci za početak radnog dana, tinejdžerima koji često izjutra i preskoče obrok, jer kako nam često kažu „zaborave da jedu“, što nikako nije dobro. Svima njima će itekako biti korisna ova jutarnja poslastica, koju mogu jesti i oboleli od dijabetesa. Slasna i hrskava heljdina kaša uz dodatak voća je prava stvar za početak napornog radnog dana.

Heljdina kaša recept sa suvim voćem

heljdina kaša receptZa početak trebate heljdu staviti u vodu i pustiti da odstoji tako tokom cele noći.Ukoliko pravite kašu sa heljdom samo za sebi biće vam dovoljno da namočite oko 2 dl heljde, ukoliko pripremate porciju za dve osobe uzmite duplo više – dve šolje. Izjutra je dobro isperite. Izručite heljdu u lonac, dodajte malo soli(prstohvat), prelijte je sa vodom i to tako da se heljda u loncu skroz prekrije. Heljdina kaša se zatim lagano kuva, sve dok ne vidite da je fino omekšala, po potrebi se po malo dodaje voda, da vam ne bi uvrlilo. Nastavite i dalje da kuvate i prirodajte kaši suve smokve, banane, šljive ili jabuke, te lagano kuvajte još 3-4 minute. Sada ugasite vatru, prelijte kašu sa malo mleka po izboru i poslužite…
Ovako spremljena heljdina kaša priprema sa i sa domaćim medom i možete je slobodno sa vrha posipati sa malo cimeta u prahu..Uživajte u punom ukusu i fenomenalnom mirisu, prijatno!
Heljdina kaša kalorije
Ova žitarica ima nizak glikemijski indeks – lagano se oslobađaju šećeri, što će nam svakako dati produžen osećaj sitosti, upravo zbog toga se s razlogom heljdina kaša za mršavljenje preporučuje gojaznim osobama i svima koji trebaju da skinu višak kilograma i masnoća. Ova namirnica je idealna za sve vas koji morate paziti na dnevni unos kalorija. Masnoće koje se sadrže u ovoj namirnici su veoma zdrave jer su nezasićene, te sadrže i lecitin izuzetno koristan sastojak za razvoj dece. U 100 grama kaše nalaze se 343 kalorije, odličan je izvor E vitamina, kao i fosfora, magnezijuma, pantononske kiseline, niacina, dragocenog vitamina B2, gvožđa i kalijuma.
Osim kao doručak, heljdina kaša kao prilog se može upotrebiti uz dodatak sarmama, musakama i drugim popularnim jelima. Najbolje ju je kupovati u prodavnicama zdrave hrane.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads