Ads header

Ads

Tuesday 17 March 2015

Celer za jak imunitet



Celer je kao samonikla biljka bio poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće i ljepote, ali i odličnim lijekom za slabe živce.

Zanimljivo je da je ova dvogodišnja biljka siromašna kalorijama, odnosno da ima samo onoliko kalorija koliko je tijelu potrebno da ga probavi. Celer je bogat mnogobrojnim prehrambenim i ljekovitim tvarima, a posebno vitaminima C, K, B1 i B6, kao i folnom kiselinom i kalijem. U narodnoj medicini poznat je kao veoma snažan i učinkovit afrodizijak. Pored toga, za celer je karakteristično i protivupalno i jako antibakterijsko djelovanje.

Ova namirnica ima poseban omjer minerala natrija i kalija, koji pospješuju izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma.

To je posebno korisnio za osobe koje pate od čestih upala mokraćnih organa, bolesti bubrega, kao i za sve one sklone debljanju i nastanku celulita. Osim toga on potiče aktivnost leukocita, bijelih krvnih ćelija, te na taj način poboljšava naš imunitet. Mnogobrojni narodni lijekovi protiv prehlade i upale grla upravo sadrže celer kao osnovni sastojak.
Jedinstvena kombinacija vitamina C i K celeru daje snažne antioksidativne osobine, pomoću kojih on veoma učinkovito sprečava prerano starenje naše kože.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads