Zlatnožuti cvijetovi jaglaca mirišu ugodno poput meda. Nalazimo ga na brdskim livadama, planinskim i pretplaninskim predjelima. Visoki jaglac raste gotovo na svim livadama, rubovima šuma, i ispod grmlja. Po svojoj je ljekovitosti ravan „običnom“ jaglacu i možemo ga isto koristiti. Treća vrsta jaglaca je alpska biljka i strogo zaštićena. Jaglac svojom ljekovitošću pročišćuje krv te uklanja sve otrove koji uzrokuju giht i reumatska oboljenja. Čaj od jaglaca ublažava migrenu, glavobolju, odlično djeluje kod upale srčanog mišića.
ČAJ OD JAGLACA PROTIV NESANICE : 50 g jaglaca, 25 g cvjetova lavande, 15 g plodova hmelja, 10 g Gospine trave, 5 g odoljenova korijena. Vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine prelijemo s 1/4 vode i ostavimo da odstoji 3 minute. Čaj pijemo jako vruć neposredno prije spavanja. Po želji možemo ga zasladiti s medom. Koristimo ga kod nesanica i živčanih smetnji.
PROLJETNI ČAJ : 50 g jaglaca, 50 g mladica bazge, 15 g koprivinih listova, 15 g maslačkova korijena. Vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine oparimo s 1/4 litre vode i ostavimo da odstoji tri minute. Pijemo tijekom dana u gutljajima, dvije šalice čaja. Koristimo za čišćenje krvi.
VINO OD JAGLACA : Bocu od dvije litre rastresito napunimo do grla s svježim cvjetovima jaglaca i prelijemo s domaćim bijelim vinom. Bocu ostavimo da odstoji 14 dana na suncu lagano začepljenu. Vino koristimo kod srčanih tegoba, s time da svaki dan uzmemo po tri pune velike žlice svaki dan.
0 comments:
Post a Comment