Borovnice sadrže raznolik spektar hranjivih materija, a najbogatije su manganom, vitaminima C i K, kao i dijetalnim vlaknima. Bogate su i kalijumom, kalcijumom i fosforom, a još se više ističu sadržajem fitonutrijenata.
Borovnice poseduju značajne količine pektina, koji snižava holesterol, i antocijana - jednog od najjačih antioksidanata. On daje plavu, ljubičastu i crvenu boju voću i povrću, a smatra se i da smanjuje rizik od upala i raka.
Plodovi nisu jedini deo borovnice koristan za zdravlje. Naime, i listovi borovnice imaju brojna lekovita svojstva priznata u narodnoj medicini. Od listova se priprema čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput proliva, upala usne šupljine i ždrela, i šećerne bolesti.
Takođe, čaj može pospešiti rast kose, ako se redovin utrljava u koren kose.
Kao i ostalo bobičasto voće, borovnice imaju niski glikemijski indeks. Nedavna istraživanja pokazala su da dobro utiču na regulaciju šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2.
Redovno konzumiranje borovnica povoljno utiče i na krvni prirtisak muškaraca i žena, bez obzira na starost. U istraživanjima, pacijentima s povišenim krvnim pritiskom borovnice su značajno smanjile sistolički i dijastolički krvni pritisak.
Štite mrežnjaču oka
Mrežnjača oka trpi veliki rizik od oksidativnog oštećenja, a borovnice pomažu i na tom planu. Antocijanini u borovnicama štite mrežnjaču od oksidativnog stresa i negativnog uticaja sunčevog zračenja. Studije potvrđuju ulogu antocijanina u lečenju slabog vida i smanjenog vidnog polja.
Antocijanini deluju na kapilare u mrežnjači tako što im pojačavaju funkciju, a ujedno sprečavaju degeneraciju žute mrlje.
Čuvaju mladost mozga
Možda najbitnije istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi one mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti.
Istraživanje je uključilo starije osobe prosečne starosti od 76 godina. Dvanaest nedelja konzumiranja borovnica bilo je dovoljno za poboljšanje rezultata na testovima kognitivnih funkcija.
Autori istraživanja uvereni su da borovnice nisu korisne samo za poboljšanje memorije. One odlažu početak drugih kognitivnih problema povezanih sa starenjem, pa bi mogle biti od velikog značenja kod Alchajmerove bolesti.
Dobrobiti borovnica:
Kao i ostalo voće, borovnice u svežem stanju imaju najbolji ukus i najveću prehrambenu korist. Na pijacama ih možete kupiti sveže, a u prodavnicama su dostupne i smrznute borovnice tokom cele godine.
Kad kupujete sveže borovnice, odaberite bobice koje imaju živu i ujednačenu boju. Protresite posudu u kojoj se nalaze – ako se bobice ne kreću slobodno to može značiti da su mekane, oštećene ili plesnive.
Pri kupovini smrznutih borovnica, nežno protresite kutiju kako biste se uverili da bobice nisu zalepljene jedna za drugu. To bi moglo da sugeriše da su odmrznute i ponovno zamrznute.
Pre odlaganja borovnica u frižider uklonite sve zdrobljene i plesnive bobice kako biste sprečili da se i ostatak pokvari.
Nemojte ih prati odmah, već tek neposredno pre konzumiranja. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi u frižideru do tri dana.
Borovnice možete jesti sveže, ili pripremiti od njih sokove, džemove, kolače i sladolede.
Probajte borovnice umešane u šejk ili voćnu salatu. Ili ih dodajte u žitarice koje jedete za doručak
Možda najbitnije istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi one mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti.
Istraživanje je uključilo starije osobe prosečne starosti od 76 godina. Dvanaest nedelja konzumiranja borovnica bilo je dovoljno za poboljšanje rezultata na testovima kognitivnih funkcija.
Autori istraživanja uvereni su da borovnice nisu korisne samo za poboljšanje memorije. One odlažu početak drugih kognitivnih problema povezanih sa starenjem, pa bi mogle biti od velikog značenja kod Alchajmerove bolesti.
Dobrobiti borovnica:
- snižavaju nivo holesterola
- pomažu kod dijabetesa tipa 2
- smanjuju visok krvni pritisak
- poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije
- sprečavaju infekcije urinarnog trakta
- smiruju menstrualne tegobe
- poboljšavaju rast kose
- štite zdravlje oka
Kao i ostalo voće, borovnice u svežem stanju imaju najbolji ukus i najveću prehrambenu korist. Na pijacama ih možete kupiti sveže, a u prodavnicama su dostupne i smrznute borovnice tokom cele godine.
Kad kupujete sveže borovnice, odaberite bobice koje imaju živu i ujednačenu boju. Protresite posudu u kojoj se nalaze – ako se bobice ne kreću slobodno to može značiti da su mekane, oštećene ili plesnive.
Pri kupovini smrznutih borovnica, nežno protresite kutiju kako biste se uverili da bobice nisu zalepljene jedna za drugu. To bi moglo da sugeriše da su odmrznute i ponovno zamrznute.
Pre odlaganja borovnica u frižider uklonite sve zdrobljene i plesnive bobice kako biste sprečili da se i ostatak pokvari.
Nemojte ih prati odmah, već tek neposredno pre konzumiranja. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi u frižideru do tri dana.
Borovnice možete jesti sveže, ili pripremiti od njih sokove, džemove, kolače i sladolede.
Probajte borovnice umešane u šejk ili voćnu salatu. Ili ih dodajte u žitarice koje jedete za doručak
0 comments:
Post a Comment