Ads header

Ads

Tuesday, 30 July 2013

Jetra


Bolesna jetra
  1. Korijena vodopije (divlja cikorija) 4 jedaće žlice, kori­jena i list maslačka, stolisnika, cvijet i list vodopije - od svega po 3 jedaće žlice. Dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu kuhati 3-4 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, zatim ocijediti i piti nekoliko puta dnevno po malu šalicu. Gornji je čaj još korisniji ako je bolest u vezi sa žučnom kesicom, slezenom, kamencima u žučnoj kesici ili oštećenim trbušnim organima. 
  2. Hmelj nepotpuno zrele šišarke i mladi izdanci - divlji šimšir - kora, ladolež - cijela biljka s korijenom - po 2 jedaće žlice, slatka paprat, vodopija - po 3 jedaće žlice. Sve se dobro promiješa. Ostalo kao pod 1. 
  3. Petrovac - 3 jedaće žlice, žutika - cijela biljka: kori­jen, kora i list, mravulja, mravinac, verbena po 2 jedaće žli­ce. Priprema kao pod 1. 
  4. Sjeme jetrenke (Hepatica triloba) odlično je sredstvo protiv bolesti jetre, žuči i žučnog kamena. Uzima se mala žli­ca sjemena i kuha minutu u 2 decilitra vode. Ako usitnimo svježi list jetrenke i stavimo na stare nezacijeljene rane, one brzo zarastu. 
  5. Kičice, očajnice, list i cvijet vodopije - po dvije jedaće žlice; stolisnika, hmelja, korijena vodopije, rusomače - po jedaću žlicu. Sve dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu kuhati 2-3 minute u 2 decilitra vode. Zatim os­taviti da stoji 10-15 minuta poklopljeno. Nakon toga se pro­cijedi, pravim medom zasladi i pije triput dnevno prije jela ili svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. 
  6. List agave u suhom stanju dvaput dnevno u obliku pra­ška na vrhu noža popije se čajem od steže (Potentilia anserina). 
  7. Petrovca i vodopije uzeti u jednakim dijelovima. Te mješavine uzima se jedaća žlica i kuha 2-3 minute u 3 deci­litra vode. Pije se nekoliko puta dnevno po šalicu. 
  8. Tko ima žučne kamence neka triput dnevno pije po je­daću žlicu maslinova ulja. 
  9. Svako jutro natašte uzeti na vršku noža prašak od peli­na i popiti s čajem ili staviti u juhu. 
  10. Dva puta dnevno treba uzeti na vršku noža prah od sa­mljevenog pelina. (Može tu količinu staviti u juhu onaj kome je neprijatno uzimati čisto.) Kura traje 20 dana u mjesecu, zatim deset ne uzima se ništa. Iza toga opet 20 dana i 10 ne. Sve do potpunog ozdravljenja. 
  11. Muške bokvice 2-3 lista isjeckati i preliti sa 100-200 g ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 20-30 minuta. Tada se ocijedi, doda žlicu pravog pčelinjeg meda i soka od limuna. Pije se ujutro i u podne prije jela, a navečer prije spavanja. Paziti da stolica bude redovita. Ne jesti rajčice ni hranu koja nadima. Alkohol i začini su zabranjeni. Ne jesti hranu koja zatvara, ne umarati se ni fizičkim ni duševnim radom. Kura traje 12-18 mjeseci. 
  12. 200 g crne metvice (list) prelije se s 1,5 1 vrele vode, poklopi, ostavi 2-3 sata, pije umjesto vode, zaslađen ili nezaslađen, pije se dulje vrijeme. 
Voda u jetrima i oko srca
Prepržiti repino sjeme i samljeti na mlinčiću za kavu. Žlicu tog samljevenog sjemena staviti u 150 g vode da pro­kuha. Zatim se ocijedi. Kad se ohladi, redovno svako jutro tu količinu popiti. 

Tvrda jetra - ciroza 
Drveni ugalj, koji mora biti čist, stuče se u prah i mala
žlica tog praha prelije se s 2 decilitra mlijeka i popije nata­
šte. To se ponavlja tri sedmice. 

Jetrene mrlje na licu
Litrena boca napuni se do polovine fino izribanim hrenom i nadopuni sa 96% jakim alkoholom. Boca se dobro začepi i ukopa u zemlju gdje treba da ostane 14 dana. Tada se boca izvadi, sadržinu procijedi i tom tekućinom mažu mrlje po ne­koliko puta dnevno.

Dijeta kod bolesne jetre
Kod bolesti jetre treba jesti što više mrkve, kuhane pše­nice, a mliječnu hranu u svakom obliku, čuvati se suhog mesa, konzerva i slične hrane. Hranu soliti što je moguće manje. Osim toga treba jesti što više sirove hrane. Prije ručka pojesti tanjurić salate ili jabuku. 
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads