Bolesna jetra
- Korijena vodopije (divlja cikorija) 4 jedaće žlice, korijena i list maslačka, stolisnika, cvijet i list vodopije - od svega po 3 jedaće žlice. Dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu kuhati 3-4 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, zatim ocijediti i piti nekoliko puta dnevno po malu šalicu. Gornji je čaj još korisniji ako je bolest u vezi sa žučnom kesicom, slezenom, kamencima u žučnoj kesici ili oštećenim trbušnim organima.
- Hmelj nepotpuno zrele šišarke i mladi izdanci - divlji šimšir - kora, ladolež - cijela biljka s korijenom - po 2 jedaće žlice, slatka paprat, vodopija - po 3 jedaće žlice. Sve se dobro promiješa. Ostalo kao pod 1.
- Petrovac - 3 jedaće žlice, žutika - cijela biljka: korijen, kora i list, mravulja, mravinac, verbena po 2 jedaće žlice. Priprema kao pod 1.
- Sjeme jetrenke (Hepatica triloba) odlično je sredstvo protiv bolesti jetre, žuči i žučnog kamena. Uzima se mala žlica sjemena i kuha minutu u 2 decilitra vode. Ako usitnimo svježi list jetrenke i stavimo na stare nezacijeljene rane, one brzo zarastu.
- Kičice, očajnice, list i cvijet vodopije - po dvije jedaće žlice; stolisnika, hmelja, korijena vodopije, rusomače - po jedaću žlicu. Sve dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu kuhati 2-3 minute u 2 decilitra vode. Zatim ostaviti da stoji 10-15 minuta poklopljeno. Nakon toga se procijedi, pravim medom zasladi i pije triput dnevno prije jela ili svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.
- List agave u suhom stanju dvaput dnevno u obliku praška na vrhu noža popije se čajem od steže (Potentilia anserina).
- Petrovca i vodopije uzeti u jednakim dijelovima. Te mješavine uzima se jedaća žlica i kuha 2-3 minute u 3 decilitra vode. Pije se nekoliko puta dnevno po šalicu.
- Tko ima žučne kamence neka triput dnevno pije po jedaću žlicu maslinova ulja.
- Svako jutro natašte uzeti na vršku noža prašak od pelina i popiti s čajem ili staviti u juhu.
- Dva puta dnevno treba uzeti na vršku noža prah od samljevenog pelina. (Može tu količinu staviti u juhu onaj kome je neprijatno uzimati čisto.) Kura traje 20 dana u mjesecu, zatim deset ne uzima se ništa. Iza toga opet 20 dana i 10 ne. Sve do potpunog ozdravljenja.
- Muške bokvice 2-3 lista isjeckati i preliti sa 100-200 g ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 20-30 minuta. Tada se ocijedi, doda žlicu pravog pčelinjeg meda i soka od limuna. Pije se ujutro i u podne prije jela, a navečer prije spavanja. Paziti da stolica bude redovita. Ne jesti rajčice ni hranu koja nadima. Alkohol i začini su zabranjeni. Ne jesti hranu koja zatvara, ne umarati se ni fizičkim ni duševnim radom. Kura traje 12-18 mjeseci.
- 200 g crne metvice (list) prelije se s 1,5 1 vrele vode, poklopi, ostavi 2-3 sata, pije umjesto vode, zaslađen ili nezaslađen, pije se dulje vrijeme.
Voda u jetrima i oko srca
Prepržiti repino sjeme i samljeti na mlinčiću za kavu. Žlicu tog
samljevenog sjemena staviti u 150 g vode da prokuha. Zatim se ocijedi.
Kad se ohladi, redovno svako jutro tu količinu popiti.
Tvrda jetra - ciroza
Drveni ugalj, koji mora biti čist, stuče se u prah i mala
žlica tog praha prelije se s 2 decilitra mlijeka i popije nata
šte. To se ponavlja tri sedmice.
Jetrene mrlje na licu
Litrena boca napuni se do polovine fino izribanim hrenom i
nadopuni sa 96% jakim alkoholom. Boca se dobro začepi i ukopa u
zemlju gdje treba da ostane 14 dana. Tada se boca izvadi,
sadržinu procijedi i tom tekućinom mažu mrlje po nekoliko puta
dnevno.
Dijeta kod bolesne jetre
Kod bolesti jetre treba jesti što više mrkve, kuhane pšenice, a
mliječnu hranu u svakom obliku, čuvati se suhog mesa, konzerva i slične
hrane. Hranu soliti što je moguće manje. Osim toga treba jesti što više
sirove hrane. Prije ručka pojesti tanjurić salate ili jabuku.
0 comments:
Post a Comment