Ads header

Ads

Tuesday 7 April 2015

Šparogama i čičokama protiv dijabetesa



Još očajnički tražite namirnice kojima ćete se lakše boriti protiv debljine ili dijabetesa? Imamo rješenje za vas! Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da pomoć treba potražiti u konzumiranju šparoga, bijelog luka i čičoka…

Upravo su spomenute namirnice poznate kao fermentabilni ugljikohidrati. Za njih se vjeruje da aktiviraju oslobađanje želučanih hormona koji smanjuju apetit. Osim toga, ove namirnice poboljšavaju osjetljivost na inzulin – hormon proizveden od gušterače koji omogućava ulazak glukoze u tjelesne ćelije i na taj način dovodi do bolje kontrole glukoze.
lako naučnici još istražuju može li prehrana bogata određenim vlaknima potisnuti glad i poboljšati sposobnost tijela da kontrolira nivo šećera u krvi, pacijenti se nadaju da će rezultati doprinijeti stvaranju novih lijekova za pretilost i dijabetes tipa 2.
Vjerujemo da ćemo, istražujući na koji se način apetit i nivo glukoze u krvi reguliraju kod osoba s visokim rizikom od dijabetesa tipa 2, pronaći način za sprečavanje njegovog nastanka. Ako budemo imali uspjeha, naše će istraživanje utvrditi mogu li fermentabilni ugljikohidrati pružiti efikasnu i pristupačnu zdravstvenu intervenciju za smanjenje rizika za razvoj dijabetesa. Kod svakog pojedinca izjavio je Nicola Guess, dijetetičar londonskog „Imperial Collegea“ i voditelj trogodišnjeg istraživanja. Tome u prilog ide i najnovije otkriće da špinat, salata i brokula snižavaju dijabetes tipa 2. Naime, ovo povrće obiluje antioksidansima i magnezijem.

Čičoka – rijetka, ali zanimljiva namirnica

Iako je kod nas još rijetka namirnica, čičoka već nekoliko godina puni stupce naučnih časopisa. Zanimljiva je zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje „hrani“ korisne bakterije u našim crijevima.
Časopis „British Journal of Nutrition“ objavio je istraživanje njemačkih naučnika u kojem su promatrali utjecaj inulina iz čičoke i cikorije na sastav mikroflore ispitanika. Naučnici su istražili kako se mijenja crijevna mikroflora i probava kod dobrovoljaca koji su u prehranu uveli žitne pločice obogaćene inulinom iz čičoke ili cikorije. U istraživanju je učestvovalo 45 dobrovoljaca, a istraživanje je dizajnirano kao randomizirana dvostruko slijepa klinička studija.
Ispitanici su podijeljeni u tri 9rupe i pri tome je jedna grupa konzumirala pločice s inulinom iz čičoke, druga iz cikorije, a treća grupa je konzumirala neobogaćene pločice. Tokom sedam dana dnevno su jeli jednu pločicu koja je sadržavala 7,7 g inulina, a sljedećih 14 dana konzumirali su dvije pločice dnevno.
Rezultati studije pokazali su da je kod grupe koja je konzumirala pločice obogaćene inulinom (bilo iz čičoke ili iz cikorije) došlo do povećanja broja bifidobakterija ili dobrih bakterija u fecesu i sniženja broja bakterija iz sojeva Bacteroides i Clostridium – potecijalno štetnih bakterija.
Također, konzumiranje obogaćenih pločica utjecalo je na blago povećanje učestalosti stolica. U zaključku naučnog članka autori navode da visok unos inulina iz čičoke ili cikorije stimulira rast bifidobakterija i može pridonijeti zaustavljanju rasta potencijalno štetnih bakterija.

Što je čičoka?

Čičoka spada u porodicu suncokreta, stoga je Amerikanci odmilja zovu sunchoke. Potječe iz Sjeverne Amerike, odakle je stigla u Evropu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaju blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao zamjena za krompir.

Nutritivna vrijednost čičoke

Slično kao krompir, čičoka je izvrstan izvor kalija, a pola šoljice svježe čičoke zadovoljava 20 posto dnevnih potreba za kalijem. Osim bjelančevina, čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline te vitamina B1 i B2. Ipak, najznačajniji nutricionistički plus krije se u visokom udjelu inulina, neprobavljivog ugljikohidrata koji posjeduje prebiotički učinak, odnosno povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads