Ads header

Ads

Wednesday 8 April 2015

Pogledajte kako položaj u kojem spavate utiče na vaše zdravlje!



Položaji spavanja i kako utječu na naše zdravlje
Spavanje na leđima sa rukama položenim uz tijelo
Spavanje na leđima sa rukama položenim uz tijelo smatra se najboljim i najispravnijim položajem za zdravlje kičme i za vratnu kičmu, ukoliko ne koristite previše jastuka. Spavači na leđima imaju problem sa hrkanjem (sleep apnea) više od spavača u bilo kojem drugom položaju. Nažalost sleep apnea je usko povezana sa spavanjem na leđima.
Spavanje na leđima sa rukama iznad glave
Ovaj položaj se još naziva Starfish ( Morska zvijezda) te se također smatra zdravim položajem za kičmu, sa ili bez jastuka. Spavanje na leđima pomaže i u prevenciji nastanka prištića na licu kao i ispucale kože. Međutim isto kao i spavanje na leđima sa rukama uz tijelo i ovaj položaj sa rukama iznad glave uzrokuje probleme sa hrkanjem. Položaj sa rukama iznad glave može pritiskati živce u ramenu što može dovesti do boli.
Spavanje na stomaku
Položaj spavanja na stomaku pozitivno utječe na probavu. Položaj na stomaku vodi do toga da dišete u jastuk što izaziva stalno okretanje glave s jedne strane na drugu. Spavanje na stomaku može izazvati bolove u leđima jer krivulja kičme nema pravilnu potporu.
Fetus položaj
Spavanje u sklupčanom položaju lopte sa koljenima prema gore i obrazom položenim prema dolje je vrlo udoban položaj za kičmu i vrat. No položaj fetusa može ograničiti duboko disanje. Položaj fetus odgovara tudnicama i onima koji imaju problem sa hrkanjem. Za spavanje u ovom položaju se kaže – Spavaš kao beba.
Spavanje na boku sa rukama uz tijelo
Kada spavate na boku sa rukama položenim uz tijelo dajete najbolju potporu kičmi. Ovaj položaj smanjuje bolove u vratu i leđima te smanjuje hrkanje. Ovaj položaj može izazvati problem sa starenjem kože i probleme sa prištićima. Ovaj položaj također čini grudi obješenima.
Spavanje na boku sa rukom ispruženom prema van
Ovaj položaj nosi sa sobom sve prednosti kao i položaj spavanja na boku sa rukama uz tijelo. No ovaj položaj može izazvati bolove u ramenima i ruci. Položaj izaziva pritisak na živce i cirkulaciju.
Spavanje na desnom bokusannnspavanje
Ako ste spavač na boku, strana na kojoj spavate može činiti veliku razliku. Spavanje na desnom boku može pogoršati rad srca dok spavanje na lijevoj strani može dovesti do zastoja unutarnjih organa jetre, pluća i stomaka. Trudnicama se primjerice preporučuje spavanje na lijevom boku kako bi poboljšale cirkulaciju fetusa.
Spavanje sa potporom jastuka
Spavači na leđima mogu staviti mali jastuk ispod zdjelice. Spavači na boku mogu staviti jastuk između koljena. A spavači na stomaku mogu staviti jastuk ispod bokova kako bi osigurali potpunu relaksaciju i odmornost
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads