Ads header

Ads

Wednesday 8 April 2015

Kadulja prirodni lijek za probavne smetnje

Ova mirisna bilja, danas se ne koristi samo kao prirodni lijek za probavne smetnje i razne infekcije, on je i vrlo dobar začin, te efikasan za njegu tijela.

Cvjetovima i listovima žalfije, od davnina se pripisuju ljekovita svojstva. Legenda kaže da žalfija produžava životni vijek, ali i poboljšava pamćenje kod starijih osoba. Kadulja je i najpoznatiji domaći lijek za upaljene desni.
No, mnogobrojnim aktivnim tvarima koje sadrži, kadulja također, pomaže i kod, gastrointestinalnih poremećaja poput nadutosti, proljeva, upale crijeva i želuca, zatvora, nadimanja, kao i usnih ojeda, upale usne duplje, sprečava krvarenje zubnog mesa, prekomjerno znojenje, reguliše razinu šećera u krvi, ublažava mensutrualne tegobe i pomaže u liječenju simptoma menopauze.

Kako koristiti kadulju?

Kadulja ili žalfija, najčešće se koriste u obliku čaja i eteričnih ulja. Listovi kadulje se mogu sušiti ili ih se koristiti svježe. Za upalu grla, 2 do 3 kašike osušene kadulje, prelijte s 3 dl ključale vode. Neka odstoji 10 minuta, te potom toplim pripravkom grkljajte nekoliko puta dnevno. Umjesto vode, možete koristiti i mlijeko, zasladiti ga s medom i pijte toplo – to će vam pomoći u zaustavljanju kašlja.

Dugotrajnom upotrebom, može doći do predoziranja kaduljom, zbog visokog sadržaja tujona koji je svojevrstan neurotoksin opasan po zdravlje.

Simptomi predoziranja su: vrućina i vrtoglavica, povećan broj otkucaja srca, pa čak i napadi. Dugotrajno liječenje kadulje se ne preporučuje – konzumirajte je najviše tri sedmice.
Međutim, kadulja se sve češće upotrebljava i kao začin, najčešće za meso, ribu i variva od povrća. On je i odlično sredstvo protiv moljaca, koji daje lijep miris i svježinu odjeći, a miris kadulje se sve češće koristi i u kozmetici i to najčešće u pripravcima za čišćenje kože, njegu kose, tamnjenje sijede kose, te ublažavanje crvenila lica.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads