Ads header

Ads

Tuesday 7 April 2015

Hrana bogata estrogenom



Estrogen je glavni prirodni ženski spolni hormon, nije jedna molekula, već njega sačinjavaju 3 spoja: estadiol (E2), estron (E1) i estrol (E3). Prehrana: soja, biljka kudzu ili kuzu, tvari lignani iz raznog sjemenja i cijelog zrna žitarica, povrće iz porodice krstašica.

Estrogen je glavni prirodni ženski spolni hormon, nije jedna molekula, već njega sačinjavaju 3 spoja: estadiol (E2), estron (E1) i estrol (E3): oni imaju važne biološke funkcije, no uočeno je da povišena razina estradiola ima veze sa nekim oblicima raka kod žena, posebno rakom dojke.
Jednom kada estradiol obavi svoju funkciju, biva odstranjen iz organizma, a u tom procesu, njegovi razgradni produkti mogu imati negativan utjecaj na zdravlje žene.

Prehrana:

Soja – ne savjetuje se prekomjerna konzumaciju soje (soja i proizvodi se tadicionalno koriste u zemaljama Dalekog istoka, ali u umjerenim količinama); soja i proizvodi sadrže izoflavone.
Biljka kudzu ili kuzu (Puerania lobata) takoder sadrži povoljne izoflavone, no ona se uglavnom može naći na tržištu SAD-a.
Tvari lignani iz raznog sjemenja i cijelog zrna žitarica – posebno je visoka količina lignana u lanenim sjemenkama – lignani pokazuju sličan učinak kao i izoflavoni jedna studija je pokazala da 5-10 g lanenih sjemenki dnevno (u grupi od 28 žena poslije menopauze) pokazuje znatno povećanje izlučivanja C-2 metabolita estrogena, što je povoljno.
Bilo bi povoljno uključiti barem 2 serviranja izvornih žitarica cijelog zrna, ali ne industrijske proizvode poput cornflakesa, mueslija i sl., nego cjelo-zrnate žitarice – zob, zobene pahuljice, proso i druge koje će te sami pripremiti kod kuće.
Lanene sjemenke je prije upotrebe potrebno zgnječiti ili usitniti, kako bi lignani imali veću dostupnost pri probavi.
Povrće iz porodice krstašica: brokula, kelj, kelj pupčar, kupus, cvjetača, koleraba, gorušica, repa – sadrže fitotvar indol-3-karbinol koji djeluje slično kao i izoflavoni.
Ovo povrće treba jesti barem jednom dnevno i prvenstveno sirovo te kuhano na pari kako bi se sačuvale fitotvari, treba izbjegavati dužu termičku obradu i kuhanje u većoj količini vode.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads