Lako probavljivo meso sadrži malo kalorija, ali su zato žuto narandžasti plodovi krcati vitaminima i mineralima
idealna u ulozi rekvizita za oblikovanje I malih umjetničkih cijela koja će za Noć vještica zasjati ispred kućnih pragova, bundeva je nepravedno zanemarena kao namirnica. Međutim, njena ljekovita i gastronomska svojstva prepoznali su Ijekari i gurmani.
Borac protiv bolesti
“Ko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikada ne muče”, kaže stara poslovica. Njen sastav čine visok nivo antioksidansa i karotena, a pogotovo vitamina G i E, a svojim ljekovitim sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, raka, očne mrene i moždanog udara,
Siromašna kalorijama, bogata mineralima
Lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, ali je zato u žuto narandžastim plodovima nagomilano bogatstvo minerala i vitamina.
Za problematičnu kožu
Pire od svježeg mesa bundeve je idealno kao maska za lice, jer za 10 minuta djeluje blagotvorno na čišćenje i sužavanje bora.
Smiruje i pospješuje san
Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe, pa je prikladna i za djecu.
Sjemenke
Šaka košpica zadovoljava polovinu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajući ih dobivamo i omega-3 masne kiseline poznate kao čuvarice srca, vida i raspoloženja.
Ulje
Još jedan proizvod dobiven od bundeve privlači pažnju medicinara i gurmana, jer sadrži veliki postotak beta karotena, vitamina E i kalija.
0 comments:
Post a Comment