Mrkva je povrće koje privlači svojom intenzivnom bojom ali i ukusom kojemu malo ko može da odoli.
Sadrži zdrave šećere, karotene, vitamine i minerale, te dragocjena prehrambena vlakna koja reguliraju probavu i čiste našu jetru. U sastavu mrkve nalazi se više od 90% vode, a ostatak čine provitamin A, vitamin C, D i E, natrij, kalij i kalcij, a od vlakana sadrži lako rastvoriv pektin.
Zbog svih navedenih supstanci mrkva je antioksidant, sredstvo za čišćenje i detoksikaciju organizma, te lijek protiv proljeva i malokrvnosti. Jednom riječju mrkva je idealna energetska i hranjiva namirnica za hladnije jesenje dane.
Istraživanje je pokazalo da vitamin A iz mrkve ima značajnu ulogu u poboljšavanju kvalitete i zdravlja sluznice crijeva i zidova želuca. Na isti način ovaj vitamin štiti i naša pluća, grlo i nos, te tako sprječava nastanak sezonskih infekcija, poput prehlade ili gripe.
Mrkva ima blagotvorno djelovanje i na našu kožu. Ona podstiče proizvodnju melanina, pigmenta kože, sprječava nastajanje bora i obnavlja površinske stanice kože.
0 comments:
Post a Comment