Ads header

Ads

Friday, 8 November 2013

Ljuti začin kao zaštita

U borbi protiv slobodnih radikala važnu ulogu imaju upravo jaki začini. Ljute papričice sadrže mnogo antioksidanta koji uništavaju slobodne radikale. Ti crveni, pakleno ljuti plodovi dva do tri puta su bogatiji vitaminom C nego ista količina citrusnog voća pa prilično doprinose jačanju imunog sistema. Osim vitamina C, u ljutim papričicama ima i vitamina B1, B2, B6 i B12, vitamina P, koji je poznati stabilizator krvotoka i betakarotena. Od minerala, papričice sadrže kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i cink


Zahvaljujući toj jedinstvenoj mješavini važnih supstanci, ljute papričice dobro djeluju na krvne sudove srca i očiju, protiv artritičnih tegoba, arteroskleroze i reume i uništavaju bakterije. I ostali ljuti plodovi imaju koristan uticaj na ljudsko zdravlje, tvrde stručnjaci za ishranu.
Jedan od najvažnijih fizioloških učinaka ljutih začina jeste pojačano izlučivanje pljuvačke i želudačnog soka. Pojačano lučenje pljuvačke štiti zube od karijesa, a povećane količine želudačnog soka aktiviraju različite probavne enzime, što olakšava varenje.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads