Goji bobica (izgovorno GOĐI) je drvenasta grmolika biljka iz porodice Solanaceae. Grm naraste u visinu do tri metra, cvat se javlja u ljeto a u jesen dolaze i prvi plodovi ove biljke.
Tibetanci već dugo godina kroz svoju povijest postojanja uzgajaju biljku Goji. Ona im je pomagala da u ekstremnim vremenskim uvjetima prežive i ostanu zdravi, uzgajajući i jedući bobice obrane sa grma.
Goji (Lycium barbarum) je grm koji raste 1 do 3 m u visinu, cvate od lipnja do rujna, a plodovi zriju početkom kolovoza pa do listopada. Tada se biljka obere tako da se grm trese da plodovi otpadnu. Plodovi su duguljaste narančasto crvene bobice, duge od 1 do 2 centimetra, koje možete jesti sirove ili osušene. Okusom podsjećaju na grožđice. Biljku Goji možete posaditi i u vašem vrtu, ili voćnjaku.
Goji bobice se u drevnoj medicini upotrebljavaju od pamtivijeka, kao sastojak u mnogim receptima zbog njihov izvrsnih svojstava.
U Engleskoj su bile prisutne od kraja 18. stoljeća i prihvaćene kao ukrasna i jestiva biljka.
Početkom 21. stoljeća počela je njihova popularnost, kada su rezultati medicinskih istraživanja potvrdili njezine potencijalne pozitivne učinke na zdravlje.
Time Magazine je godine 2008 proglasio Goji bobice super voćem godine. U posljednji nekoliko godina Goji bobice su osvojile europsko i američko tržište.
Istraživanja su potvrdila ljekovita svojstva goji plodova, koji sadrže 18 aminokiselina, koje su nužne život. Pored toga u bobicama je pronađeno 21 minerala, mnogo vitamina, aminokiselina i drugih za zdravlje prijeko potrebnih tvari.
Redovito konzumirati Goji bobica, jača imunološki sustav tijela, poboljšava vid, poboljšava cirkulaciju, opušta krvne žile i djeluje dobro na povišen krvni tlak. Bobice štite jetru i bubrege, te pozitivno utječu na ten kože sprečavajući njeno starenje. Također utječu na mokraćni sustav i proizvodnju spermija, a mogu ublažiti nuspojave kemoterapije i radioterapije. Pozitivan učinak uočen je i kod dijabetesa i bolova u leđima.
Goji bobice ljudi nazivaju crveni dijamanti ili sretne bobice, zato jer se ljudi koji ih redovno konzumiraju osjećaju sretno i dobrog su raspoloženja. One daju jakost tijelu, izdržljivost, vitalnost i utječu na dug i zdrav život. Dnevno ih je potrebno konzumirati 10 do 30 grama da bih se postigao učinak.
0 comments:
Post a Comment