Mrkva je poznata vrtna biljka, neizostavna u zdravoj prehrani. Izvrstan je izvor energije. Uživamo je sirovu i kuhanu. Sadrži gotovo sve vitamine i mnoge minerale. Vrlo je upotrebljiva i u medicini. Reumatičari bi svaki dan trebali piti sok od mrkve jer pročišćava krv i tjera na mokrenje.Sprečava nastanak bubrežnih kamenaca. Mrkva sprečava truljenje u crijevima, neutralizira suvišnu želučanu kiselinu. Prijeko je potrebna kod liječenja očne mrene. Budući da poboljšava oštrinu vida, trebali bi je konzumirati oni koji dosta voze noću. Djeca će biti otpornija na gliste, prehlade, rahitis, upale uha ako im svakodnevno dajemo svježu mrkvu. I šećerni je bolesnici mogu jesti bez sustezanja.
Sok pomaže i kod tvrde stolice te kod jetrenih, plućnih ibubrežnih bolesti. Protiv proljeva konzumiramo kuhanu mrkvu. U mrkvi je otkrivena tvar dokarin koja proširuje krvne žile i tako nas čuva od arterioskleroze. Budući da umnožava crvena krvna zrnca, čuva nas od slabokrvnosti, povećava otpornost organizma, učvršćuje kosti. Kašasti su oblozi dobri za ekceme, opekline, čireve te kod psorijaze. Juha od mrkve izvrsna je protiv proljeva kod dojenčadi. U tom slučaju neko vrijeme treba prekinuti dojenje. Za to vrijeme dojenčad i malu djecu možemo hraniti pireom od krumpira i mrkve koje smo narezali na komadiće prije kuhanja.Dodamo samo malo soli. Možemo pak dodati malo mažurane, peršina, mravinca, majčine dušice ili lovorova lista ne bismo li izbjegli jednoličnost dijetne prehrane i ubrzali liječenje. Mrkva odstranjuje otrove iz organizma. Od mrkvina lišća i stabljike kuhamo čaj za ispiranje usta kod afti. Mrkvino je sjeme također diuretik, jer potiče na mokrenje
0 comments:
Post a Comment