Ads header

Ads

Thursday, 29 August 2013

Cink - Zincum, Zn

IZVOR

Uravnoteženom prehranom dnevno se unosi 8,6-14 mg cinka. Prirodni izvori su: oštrige, govedina, rakovi, puretina, tuna, iznutrice, pivski kvasac, soja, sjemenke bundeve, sir, grašak.
FUNKCIJA

Ljudski organizam sadrži 2-3 g cinka, prisutan je u svim organima,a najviše da ima u eritrocitima, leukocitima, kostima, mišićima, jetri, gušterači i prostati. Cink je uključen u veliki broj enzimatskih sustava. Fiziološke funkcije koje ovise o cinku: rast i dioba stanica, spolno sazrijevanje, reprodukcija, prilagodba na tamu, zacjeljivanje rana uključen je i u imunološki sustav. Cink sudjeluje u metabolizmu nekih vitamina, osjetilnim funkcijama, osobito okusa i mirisa. Cink utječe i na rad mozga.
NEDOSTATAK

Javlja se kod ljudi koji se nepravilno hrane ili imaju poremećaj u izlučivanju. Simptomi su : poremećaj u rastu, alopecija, dermatitis, ulceracije, dijareja, imunološke disfunkcije, psihološki poremećaji, smanjena spermatogeneza, anoreksija, poremećaji okusa i mirisa, smanjeno zacjeljivanje rana, poremećaj metabolizma vitamina A.
TOKSIČNOST

Povećani unos može izazvati iritaciju želuca i povraćanje, može dovesti do povišenog ukupnog kolesterola.
DOZA

RDA je 12 mg za ženu i 15 mg za muškarca.

Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila dnevna količina:

    400-500 g sira
    2,4-3 kg kruha
    870-1100 g jaja
    2-2,5 kg cipla
    500-625 g svinjetine
    270-340 g govedine
    750-940 g piletine
    12g oštriga
    4-4,5 l mlijeka
    5,2-6,5 kg krušaka
    10-12,5 kg jabuka
    4,2-5,3 kg krumpira
    8,5-10,5 kg mrkve
    3,6-4,5 kg kelja

INTERAKCIJE

bakar,diuretici, tetraciklinski antibiotici
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads