U posljednje vrijeme sve više težimo zdravim i prirodnim namirnicama iz našeg ili susjedovog vrta.
Ako su voće, povrće i meso uzgojeni u maloj farmi ili pak kod vašeg susjeda, to ih ne čini organskima niti drugačijima od onih u trgovini.
Kada vidite voće, povrće, meso, ribu ili jaja s oznakom ‘organsko’ to se ne odnosi samo na proizvod već i na postupak kojim se dolazi do samog proizvoda.
1. Organske namirnice uzgojene su bez sintetskih pesticida, umjetnog gnojiva, genetski modificiranih sastojaka (GMO), bioinžinjeringa ili ionizirajućeg zračenja.
2. Organsko meso, jaja i mliječni proizvodi dolaze od životinja kojima u prehranu nisu dodavani antibiotici i hormoni rasta.
3. Dok izraz ‘prirodno’ ne mora imati nikakvu potvrdu treće strane, etiketa ‘organsko’ je dodijeljeni certifikat nakon detaljne provjere proizvodnje i proizvodnog pogona.
4. Organski uzgoj započinje posebnom, prirodnom pripremom tla uz upotrebu isključivo prirodnog gnojiva i komposta te obradom zemlje. Zdravo i kvalitetno tlo biljke čini otpornijima na nametnike.
5. U proizvodnji se koriste isključivo pesticidi dobiveni iz prirodnih izvora te prirodno gnojivo.
6. Organsko voće i povrće izrasta iz organskog sjemena što znači da je proces proizvodnje kontroliran od samog početka.
7. Proces proizvodnje organskih namirnica je skuplji i kompleksniji pa su organske namirnice skuplje od onih iz masivnog ili nekontroliranog uzgoja.
No comments:
Post a Comment