Redovna upotreba mace pogoduje imunološkom sistemu i povećava otpornost na tjelesne i mentalne teškoće, a njena sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma donijela joj je nadimak „pametna biljka“
Maca (Lepidium meyenii) je biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2400 i 4400 metara. Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost.
Međutim, kada je bitka završila, uskratili su im macu zbog njezinog svojstva da snažno pojača libido. Njen korijen je stoljećima za domoroce izvor snage i plodnosti. Nakon konkvistade Španjolci su macu donijeli u svoju domovinu, upoznavši tako i Europu s ovom biljkom.
Jedno vrijeme intenzivno se koristila na španskom kraljevskom dvoru, da bi znanje o njoj tokom godina nestalo. Šezdesetih godina prošlog stotoljeća, Peruanski, Američki i Njemački istraživači ponovno su svijetu otkrili ovu biljku.
Danas je poznato da maca tajnu svojeg djelovanja krije u brojnim nja krije u brojnim aktivnim materijama poput masnih kiselina, alkaloida, tanina, sterola i glukozinolata, koji se posebno smatraju odgovornim za utjecaj na plodnost i libido.
Prirodni adaptogen
Naučnici macu svrstavaju među adaptogene – sredstva za bolju prilagodbu organizma. Kao adaptogen, maca povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti. Redovna upotreba mace pogoduje imunološkom sistemu i povećava otpornost na tjelesne i mentalne teškoće, a njena sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma donijela joj je nadimak „pametna biljka“
Korijen mace u sebi sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro i makro nutrijente, ugljikohidrate, bjelančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, škrob, tanin natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i magnezij.
Malo je poznato da je maca bogatija kalcijem od mlijeka, te je upravo stoga snažna potpora u borbi protiv osteoporoze. Kao adaptogen, maca pridonosi sveukupnoj dobrobiti organizma. Kalcij, fosfor, vitamini B1 i B12 te masne kiseline blagotvorno djeluju na nervni sistem, potiču apetit i pozitivno utječu na probavu. Steroli, kalcij i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i povećavaju fizičku izdržljivost. Zato je maca jedan od dodataka prehrani koji koriste mnogi vrhunski sportaši.
Maca u sebi sadrži i četiri jedinstvena alkaloida – macaina 1, 2, 3, 4 – koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci. Oni pomažu u iskorištavanju svih nutrijenata iz mace koji su tijelu potrebni.
Pomaže kod menopauze i neplodnosti
Redovito unošenje praha korijena mace ženama donosi mnoge prednosti, jer to pomaže u stvaranju i održanju hormonalne ravnoteže. Alternativni liječnici preporučuju macu kod hormonalnih poremećaja i problema s neplodnošću.
Maca ublažava simptome menopauze – promjene raspoloženja, valove vrućine, poremećaje spavanja i slično. Pomaže i kod problema s menstruacijom – bolova i osjećaja neugode koje proživljavaju mnoge žene.
Konzumacija mace, pokazala su istraživanja, ima pozitivne učinke na probleme s plodnošću kod muškaraca. Prema studiji Peruanskog sveučilišta Cayetano Heredia, potvrđeno je da maca povoljno utječe na proizvodnju spermija te povećava volumen sjemena.
Maca je djelotvorna i u liječenju problema s libidom i poremećaja erekcije te je mnogi stoga nazivaju i „prirodnom Viagrom“. Osim toga, maca pogoduje razvoju mišića i topljenju masnih naslaga.
No comments:
Post a Comment