Salata od sparoga
Autor: Mirjana Hasanagic
Hranljivost
- Broj obroka: 4
- Kalorije: 202
- Masnoce: 21
- Zasicene masnoce: 3
- Ugljikohidrati/Karbohidrati: 4
- Secer: 0
- Sodium: 87mg
- Hranljiva vlakna: 2.5
- Proteini/Bjelancevine: 3
- Holesterol: 0
Vrsta recepta: Salate
Kuhinja: Vegeterijanski recepti
Vrijeme za pripremu:
Ukupno vrijeme pripreme:
Probajte sparoge na novi nacin Barene, pecene, sa rostilja ili na pari – mnogo je nacina da se uziva u ovom povrcu, ali postoji jos jedan koji je potpuno otkrice za nas: sirove! Da li ste vec probali? Ako probate da samo zagrizete u nekuvanu stabljiku, ne vjerujem da cete uzivati. Ovdje ce u pomoc priskociti noz za guljenje povrca kojim cete kreirati tanke trake zgodne za jedenje bez kuvanja. Vjerujem da cete i vi biti iznenadjeni svjezim i hrskavim okusom. Jedino sto vam jos treba za potpun dozivljaj je jednostavni preliv sa limunom i uljem, malo soli, bibera i voila! Ovu salatu mozete jesti kao predjelo ili prilog, a toliko je jednostavna da se napravi da recept skoro da nije ni potreban. Jedino je neophodno da koristite izuzetno svjeze sparoge, a sto su stabljike deblje , bice vam lakse da ih isijecete.
Sastojci
- 12 sparoga
- 3 supene kasike maslinovog ulja
- 1 supena kasika soka od limuna ( oko pola limuna)
- 1 cajna kasika Dizon senfa
- Morska so, po zelji
- Mljeveni crni biber, po zelji
Instrukcije
- Koristeci noz za guljenje povrca, pazljivo isijecite sparoge iduci od donjeg dijela prema vrhu.
- Zanimljivo: Tanke trake asparagusa spustene u hladnu vodu ce se spiralno uviti i uciniti da jelo izgleda jos interesantnije!
- Zelene sparoge se uvijaju bolje nego bijele, ali mnogi vise vole blazi ukus bijelih sparoga!
- U manjoj posudi dobro izmijesajte maslinovo ulje, sok od limuna i senf. Dodajte so i biber. Prelijte preko sparoga i odmah sluzite.
- Po ukusu i potrebama pacijenta, moze se dotati malo parmezan sira, izmrvljenih tvrdo kuvanih jaja,
No comments:
Post a Comment