Pages

Friday, 12 July 2013

ZAČINI ZA ODLIČNO ZDRAVLJE

 

Često zaboravimo da su dodaci jelima u neku ruku pečat svakoga ko pravi obrok i dijeli ga s nama. Uložen trud koji dajemo kako bi naše jelo bilo što ukusnije i ljepše jeste naša želja da obrok koji pravimo predstavi nas u najboljem svjetlu. Naravno da postoji i brza hrana, svakako! A da li razmišljali o tome da vaše ruke prave obrok, da energija koju unosite prilikom pravljenja obroka, da Ljubav koju unosite tijekom pripreme jeste sve ono što će netko imati priliku da unese u svoje tijelo.

Začini su zaduženi za okus, ali zaboravljamo da svaka sitnica tj.. začin koji dodamo našem jelu može nam pomoći da budemo zdraviji. Osim što daju specifičan miris i okus jelima, ne treba zaboraviti ni ljekovitu stranu začinskih biljaka koje blagotvorno djeluju u slučaju kardiovaskularnih, živčanih i dišnih tegoba.
Začini bi se mogli definirati kao aromatično bilje u obliku listića, praha, komadića korijena, sjemena i plodova, koje se koristi u kulinarstvu s ciljem da se poboljša okus, miris i izgled hrane. Većina njih iznimno su ljekoviti i upotrebljavaju se za pripremu različitih prirodnih preparata koji pomažu u prevenciji i otklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

1. Cimet snižava kolesterol i šećer u krvi
Cimet posjeduje snažno antioksidativno djelovanje, pospješuje probavu i bogat je brojnim hranjivim tvarima, među kojima su biljna vlakna, željezo, kalcij, tanini i mangan. Dokazano je da cimet snižava razinu lošeg kolesterola u krvi, uništava gljivice i sprječava njihov rast, potiče rad mozga, te da poboljšava pažnju i memoriju.

2. Kim olakšava probavu
Poznato je da je ova ljekovita biljka jedan od najboljih kurminativa (sprječava nadutost i plinove). Djeluje blagotvorno na cijeli gastrointestinalni trakt, odličan je diuretik, jača želudac i potiče probavu, pa ga treba koristiti prilikom pripreme teško probavljivih jela. Također, ovaj začin preporučuje se svim ženama jer je znanstveno potvrđeno da regulira menstrualni ciklus i ublažava menstrualne i porođajne bolove.

3. Biber potiče cirkulaciju
Danas postoji više vrsta papra - crni, bijeli, crveni i zeleni, koje potječu od jedne biljke, a razlikuju se samo po načinu obrade. Biber je prirodni antibiotik, potpomaže varenje, poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam, "otvara" apetit, snižava masnoće i šećer u krvi, regulira krvni tlak i štiti od infekcija. Ne preporuča se osobama koje imaju čir na želucu ili hemoroide.

4. Kurkuma - lijek za kronične bolesti
Kurkuma pozitivno utječe na rad mozga i srca i ima antikancerogena svojstva. Snažan je antioksidans i posjeduje protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i antimikotičko dejstvo. Stoga se razmatra kao potencijalno sredstvo za prevenciju i liječenje malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih kroničnih oboljenja.

5. Anis - prirodni antidepresiv
Anis ublažava grčeve i ima antiseptično djelovanje, stimulira lučenje žuči i pljuvačke, sprječava nadutost, zaustavlja proljev, ublažava tegobe koje prate gastritis, snižava temperaturu, pozitivno djeluje na srce i krvne žile, a pokazao se kao vrlo blagotvoran u slučaju plućnih bolesti.

6. Đumbirom protiv mučnine i migrene
Osim što se koristi kao dodatak jelima, čajevima i kolačima, đumbir sadrži desetak jedinjenja koja djeluju antivirusno, ublažavaju napad migrene i otklanjaju mučninu. Pored toga, jača imunitet i djeluje preventivno u slučaju moždanog udara i infarkta. Također, potiče cirkulaciju, smiruje kašalj, otklanja grčeve, stimulira funkciju jetre, potpomaže varenje bjelančevina i regulira menstrualni ciklus.

7. Susam čuva kosti
Sjemenke sezama obiluju kalcijem i željezom, pa ovaj začin prevenira bolesti kostiju i zuba. Također, od davnina je poznat kao biljka koja odgađa starenje, a sadrži spojeve koji snižavaju kolesterol i krvni tlak. Susam štiti jetru, a sadrži i bakar, mangan, magnezij, selen, folnu kiselinu, kao i vitamine B1, B6, niacin i riboflavin.

8. Origano jača imunitet
U narodnoj medicini poznat je kao prirodni antibiotik, sredstvo za iskašljavanje i širenje bronhija. Pored toga, origano olakšava probavu, te blagotvorno djeluje u slučaju upale sinusa, uha i mjehura, kao i kronične grlobolje. Ova biljka jača imunološki sustav, pa se koristi u prevenciji gripe i prehlade, učinkovito suzbija najezdu kandide i djeluje antibakterijski i antivirusno.

9. Peršin - snažan diuretik
Zahvaljujući hlorofilu, vitaminima C, B1, B2, A i E, kao i esencijalnim amino-kiselinama, peršin je mnogo više od začinske biljke divnog okusa i mirisa. Najpoznatiji je kao prirodni diuretik (potpomaže eliminaciju suvišne tekućine iz organizma), a osim toga snižava krvni tlak, smiruje živce, jača imunološki sustav, sprječava infekcije, otklanja anemiju, čuva krvne žile i prevenira bolesti bubrega.

10. Bosiljak smiruje živce
Ova biljka djeluje kao sedativ, analgetik i spazmolitik - smiruje nervozu i napetost, sprečava nadutost, a poznata je i kao odličan diuretik. Osim toga, potiče apetit, a blagotvorno djeluje iu slučaju upale bubrega i poremećaja menstrualnog ciklusa.

No comments:

Post a Comment