Pages
▼
Friday, 26 July 2013
Sremus, Divlji bijeli luk/Wild garlic/Allium ursinum/
Sremus je ljekovita i zdrava biljka i izvanredan dodatak salatama i kuvanim jelima.
Ova prelijepa i korisna biljka, je u zadnje vrijeme delikatesna ponuda u restoranima vise kategorije.
Probajte slijedeci recept ako mozete naci svjez sremus. U blender ili procesor hrane uspite jednu solju maslinovog ulja, soli po ukusu, jedan iscjedjen limun ili sirceta po ukusu, te dvije ili tri pune sake svjezih listova. Mozete dodati i ociscene glavice sremusa.
Procesirajte par minuta i koristite kao preljev za salate, tjesteninu ili kao premaz po tostiranom hljebu ili cak somunu.
Ako mozete naci i sjemenke sisarki, dodajte i njih i dobit cete poznati italijanski pesto sos, ali umjesto ukusa bosiljka imat cete blazi ukus bijelog luka. Ovako spremljen sos mozete cuvati u frizideru i do 4 mjeseca. Maslinovo ulje u frizideru ce preci u cvrsto stanje, sto je sasvim normalno, i postat ce ponovo tekuce cim se zagrije na sobnoj temperaturi.
No comments:
Post a Comment