Ads header

Ads

Saturday 11 April 2015

Uznemirenost i moždani udar



Uznemirenost predstavlja kombinaciju stresa, depresije, negativnosti i nezadovoljstva vlastitim životom.

Istraživači kažu da je to mnogo veći problem od neraspoloženja. Mnoga istraživanja već su povezala depresiju s rizicima od bolesti srca i moždanog udara, pa su istraživači željeli otkriti koliko na to može utjecati tendencija negativnog pogleda na svijet.

Uznemirenost odraslih osoba

Istraživači su ispitali preko 4000 osoba starijih od 65 godina. Svaka osoba je dala detaljnu medicinsku povijest, a osim toga odgovarali su na pitanja o svom obrazovanju, prihodima, svakodnevici i perspektivi. Nakon sedam godina praćenja 0,452 sudionika je hospitalizirano zbog moždanog udara, a 151 osoba je preminula.
Nakon što su istraživači uzeli u obzir poznate faktore rizika za moždani udar, kao što su pušenje, visok krvni tlak, kronična stanja, starost i težina, otkrili su da je visoka razina uznemirenosti povezan s povećanim rizikom od moždanog udara koji nastaje krvarenjem u mozgu u odnosu na onaj koji izaziva ugrušak krvi.
Osobe s najvećim razinama uznemirenosti imale su gotovo dva puta veći rizik od umiranja uslijed moždanog udara. Istraživači kažu da su rezultati iznenađujući.

Daljnja istraživanja

Ovo istraživanje ne dokazuje da uznemirenost izaziva moždani udar . Umjesto toga , pokazuje odnos između uznemirenosti i zdravlja koji je vjerojatno složeniji od jednostavnog odnosa uzroka i posljedice .
Gabor Tot , vaskularni neurolog s Cleveland Clinic u Ohiou , kaže da bi bilo dobro saznati nešto više o tome kako su uznemirenost i moždani udar povezani . ” Može biti da se ljudi koji ne vode računa o sebi i koji su pod stresom ne hrane zdravo i da dosta puše . Istodobno , možda tu postoje neke hormonske metaboličke promjene u organizmu uzrokovane stresom koje dovode do većeg rizika od moždanog udara ” , kaže on .
Kakva god da je veza , istraživači navode da je važno shvatiti da uznemirenost i zdravlje idu podruku . ” Stvar je tome da treba priznati samom sebi da negativnost i druge emocije u vezi s uznemirenošću mogu imati utjecaj na vaše fizičko stanje . Važno je obratiti pažnju na njih i pronaći način da ublažite emotivni bol , jer on može imati velikog utjecaja na zdravlje ” , zaključuje Tot .
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads