Ads header

Ads

Monday 6 April 2015

Recept: Napravite sami mocarela sir za samo pola sata!



Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbjegavate, na Simplebites blogu pronašli smo recept za mocarela sir koji će vas uvjeriti u potpuno suprotno.

Da nam je neko rekao da je moguće napraviti sir za svega pola sata mi mu ne bismo vjerovali, a vi? A evo i recept.

Potrebni sastojci:

3,8 l mlijeka
1 kašičica limunske kiseline u prahu
1 kašičica tečnog sirišta
1 kašičica soli
Mlijeko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrijavajte mlijeko dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mlijeko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promješajte i +nastavite zagrijevati mlijeko.
Kad se mlijeko zagrijalo do temperature od 31C, ulijte sirište i dobro promješajte. Primjetit će te da se mlijeko lagano počinje zgušnjavati, a primjetit će te i malene grudvice.

Između 35-40C temperature mlijeko će biti poprilično gusto i vreme je da ugasite šporet, a moći će te primjetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.
Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće.
Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se grije 60 sekundi, ponovo ocijedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomjerno rasporedi, kao da mjesite tijesto.
Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrijte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocijedite višak surutke.
Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalasnu na 30-40 sekundi i ocijedite višak surutke.
U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podsjeća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.
Ponovite grijanje u mikrostalasnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta. Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads