Ads header

Ads

Monday 6 April 2015

Posne sarmice sa vinovom lozom



Grčki i mediteranski specijalitet, idealno jelo za vrijeme posta. Recept za pečene sarmice od vinovog lista

Pečene sarmice od vinovog lista su jelo karakteristično za mediteranske zemlje gde ima dosta vinove loze. Tamo je to jelo dovedeno do gastronomskog savršenstva, iako vinove loze ima i kod nas. ipak mi više volimo kiseli kupus i klasične sarme.
Posne sarmice od vinove loze su posebno popularne u Grčkoj. Posne sarmice od vinovog lista su odličan izbor za vreme posta.
Sarmice od vinovog lista sastojci:

– 300 gr vinovog lista
– 1 plavi patlidžan
– 1 šolja sitno iseckanog crnog luka
– 4 češnja belog luka
– 2 kašike origana
– 2 kašike mirođije ili nane, malo bosiljka
– 3/4 šolje pirinča
– 1 šolja ulja
– 2 kašike soka od limuna
– 2 kašike kaše od paradjza
– so i biber
Kako se spremaju sarmice od vinovog lista
Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti sjemenke i isjeći ga na sitne kolutiće. Posoliti i ostaviti sat vremena da ispusti gorku tečnost, a potom ga dobro iscjediti. Na zagrijanom ulju propržiti sitno isjeckan crni luk i plavi patlidžan.
Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirođiju, isjeckan bijeli luk, so i biber i dobro promješati. Dosuti čašu vode i ostaviti da se povrće kuha na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuha. Dodati pirinač i dinstati još pet minuta.
Listove vinove loze staviti u vruću vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadjev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno isjeckanim bosiljkom i preliti sa dvije kašike ulja i pola šolje vode.
Da se sarmice od vinove loze ne bi isušile, prekriti ih folijom i peći oko 50 minuta.
Gotove sarmice od vinovog lista preliti kašom od paradajza, sokom od limuna, ili kiselim mlijekom kad nije post.
Uz posne sarmice se služi bijelo vino, samo kada nije vreme posta.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads