Ads header

Ads

Thursday 2 April 2015

Ospice ili dobrac – Prirodno liječenje



Ospice su jedna od najbezazlenijih zaraznih bolesti kod nas, dok među Indijancima, u krajevima gdje je dosad još nije bilo, djeca od ospica umiru.

Uzročnik je virus, taj mali uzročnik koji je dugo bio nepoznat jer je mnogo manji od bakterija. Ne možemo ga obojiti i promatrati običnim mikroskopom; proučavati ga možemo jedino pomoću elektronskog mikroskopa. Međutim, već smo odavno vidjeli prema toku bolesti i lakoj priljepcivosti, da su ospice zarazna bolest.

Mnogim je majkama ta zarazna bolest, udružena s groznicom i osipnim mrljama, dobro poznata. Bolest je u početku teško prepoznati ako se otprilike dva dana prije izbijanja osipa ne pojave na crvenoj sluznici obraza, u predjelu kutnjaka, dva do tri milimetra velike svijetlocrvene pjegice s malim, bijelim točkicama u sredini, tzv. “Koplikove pjege”. Može se dogoditi da ih i ne zapazimo jer ubrzo nestanu.

Inkubacija, vrijeme od infekcije do pojave bolesti, iznosi oko 14 dana, pa zato nije čudno da se otprilike 12 dana od pojave bolesti još netko razboli u istoj ili u susjednoj obitelji.

Prvi znaci nisu uvijek jednaki. Dosta često bolest počne prehladom, kihanjem, krvarenjem iz nosa, upalom dišnih putova i očne spojnice (konjunktivitis), suženjem iz očiju i osjetljivošću na svjetlo. Poslije nastupi temperatura koja se popne do 39°C, onda padne i četvrtog se dana opet popne do 40,5°C.
Tek pošto izbije osip, temperatura opet polako pada. Potraje li vrućica duže od četvrtog dana poslije izbijanja osipa, moramo poduzeti energične mjere, jer su na pomolu komplikacije. Odmah moramo primijeniti nešto protiv tih, sepsi sličnih, komplikacija (Lachesis D 10) i neprekidno obnavljamo tople obloge od majčine dušice oko tijela.
I u slučaju ako se bolest normalno razvija, stavljamo takve obloge. Dok dijete ima vrućicu, dajemo mu voćne sokove od naranče ili grožđa, ili sok od mrkve koji je dobar za jetru. Ako nemamo voćnih sokova, dajemo neutralni čaj zaslađen grožđanim šećerom.
Kao i protiv svih zaraznih bolesti, i tu je nadasve važna njega usta. Za njegu usta u male djece ovijemo oko prsta čistu krpicu (gazu) koju smo namočili u razrijeđenu rastopinu Molkosanova koncentrata, i njome im dezinficiramo zubno meso, sluznicu ustiju i jezik (koji je u takvim slučajevima uvijek obložen). Za veću djecu dolazi već u obzir četkica za zube.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads