Ads header

Ads

Thursday 9 April 2015

Najzdravije zeleno povrće



Zelena ishrana može biti savršen detoksikacijski plan. To je repozitorij vlakana, hranjivih tvari i antioksidanata. Zeleno povrće vas zaštititi od bolesti srca, dijabetesa, pa čak i raka.


Zeleno povrće je moćan izvor vitamina, minerala, fitonutrijenata i drugih mikronutrijenata. Oni produžuju oslobađanje ugljikohidrata u vaš krvotok, tako stabiliziraju razinu šećera u krvi i regulišu apetit. Zeleno povrće sadrži mali broj kalorija. Dakle, ako ste na dijeti, jedite zeleno povrće. U nastavku pogledajte namirnice zelene boje koje trebate uključiti u vašu prehranu.

1. Kelj

Listovi kelja su puni željeza, kalcija, folne kiseline i vitamina A, C i K. Ovo zeleno povrće poboljšava vid i zdravlje mrežnice, smanjuje krvni pritisak i smanjuje štetne učinke slobodnih radikala u tijelu. Kelj ne samo da čisti probavni trakt, već je također odličan izvor vlakana.

2. Špinat

Špinat je bogat željezom, vitaminima A, K i C. Kuhani špinat boljeg je okusa nego sirov, jer toplina smanjuje sadržaj oksalata, i oslobađa kalcij. Sjeckani špinat, zajedno sa sirom daje odličnan okusa salatama.

3. Zelena salata

Ovo zeleno povrće se koristi kao primarni sastojak u salatama, sendvičima i hamburgerima. Ona je bogat izvor proteina, vitamina C (više nego u narandžama), omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B i kalcijem. Ona pomaže u održavanju vašeg srce zdravim.

4. Brokula

Brokula može biti najbolji prijatelj vašeg srca. Ss samo 25 kalorija, brokula je bogata vitaminom C, a također je dobar izvor vitamina A, kalija, i folne kiseline. To smanjuje holesterol, a ujedno je veliki izvor valakana.

5. Kupus

Ovo povrće je odličan izvor komponenti koje se bore protiv raka. Osim toga kuspus je bogat vitaminom C. Dostupan u crvenim i zelenim sortama, kupus se može kuhati ili jesti sirov.

6. Šparoge

Šparoge su bogat izvor glutationa, detoksikacijskog spoja koji pomaže u „razbijanju“ karcinogenih i drugih štetnih tvari poput slobodnih radikala. Šaroge vam mogu pomoći u zaštiti tijela od nekih oblika raka.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads