Ads header

Ads

Thursday 2 April 2015

Moždani privjesak ili Hipofiza (Hypophysis)



Kao što mali, nevidljivi general upravlja velikom vojskom, ili kao što važan čovjek na komandnom tornju međunarodnog aerodroma vodi i usmjerava na tisuće konjskih snaga i raketnih letjelica, tako radi i djeluje mala hipofiza, velika kao zrno boba.

Nekad su smatrali da je ta žlijezda od nekoliko grama zakržljali organ. Veliko su iznenađenje izazvale prve vijesti o hormonskoj ulozi hipofize i o tome, da prednji režanj hipofize izlučuje potpuno različit hormon od onoga što ga izlučuje stražnji režanj. Kako ta mala žlijezda ima tako važne životne funkcije!

Široko polje djelovanja

U određenom smislu hipofiza upravlja štitnom žlijezdom (Thyreoidea), nadbubrežnim žlijezdama (gland, suprarenales) i spolnim žlijezdama (testis, ovarij). Među hormonskim žlijezdama zauzima, dakle, ključni položaj. Učenjake sve više zanima proučavanje veze između hipofize i bližih moždanih centara na bazi mozga, tzv. sistem diencefalona, jer se čini da hipofiza posredno ili neposredno utječe na sve životne funkcije.

Vidi se da zajedno s prsnom žlijezdom (Thymus) regulira rast. Budući da je čitav razvoj spolnih žlijezda i razvoj spolnih organa ovisan o hipofizi, hermafrodit ima za svoj usud zahvaliti toj žlijezdi koja nije pravilno razvijena, ili ne funkcionira pravilno.

Bez sudjelovanja hipofize normalna je trudnoća nemoguća. Šećerna bolest ne nastaje samo zbog nepravilnog djelovanja Langerhansovih otočića u gušterači (pankreas), nego može također nastati zbog nepravilne funkcije hipofize. Jetra mogu izlučivati i te kako izvrsnu žuč, međutim, izmjena masti trpi bez utjecaja hipofiznog hormona.
Od zadnjeg režnja hipofize zavisi bolesno povišen krvni tlak, preveliko ili premalo lučenje vode, pa čak i trudovi maternice. Nauci još nije uspjelo potpuno upoznati cjelokupni hormonski sastav te male, zanimljive žlijezde. Zbog toga nije još uspjela ni umjetna sinteza tih hormona. Preparate hipofize smijemo davati samo u malim, homeopatskim količinama, jer s obzirom na osjetljivost nekog bolesnika može doći do teških poremećaja.

Briga o maloj, čudesnoj žlijezdi i njega

Budući da je hipofiza važan upravljački centar, moramo je svakako čuvati i njegovati. Zbog tako važnih zadaća ona je sakrita na dnu lubanje, u sigurnom kutiću. Na nju možemo utjecati samo općom zdravstvenom njegom. Tijelu moramo priuštiti dobru hranu, dosta spavanja, gibanja i disanja na svježem zraku.
Usprkos tome što već mnogo toga znamo o toj maloj žlijezdi, još ni izdaleka nismo prodrli u sve njene tajne. Za laika je upravljanje suvremene letjelice nerazrješivo čudo. I radio-prijemnik u džepnom satu je čudo tehnike. Tisuću puta nadmašuje čovjekovu stvaralačku sposobnost ono što već znamo da sadrži ta žlijezda i što bi još mogla sadržavati.

Kad vodimo računa o svemu tome, posvetit ćemo našem tijelu više pažnje i nećemo beskorisno kvariti njegovo zdravlje. Netko je tu misao izrazio ovim riječima: “Uveličavam prirodu jer sam i sam tako stvoren. Njezina su djela čudesna, i ja to vrlo dobro znam”.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads