Ads header

Ads

Thursday 2 April 2015

Heljda (Fagopyrum Vulgare) – Sve što trebate znati o heljdi



U donjim općinama Puschlave, blizu talijanske granice, mnoga su polja zasađena biljkom koja je u nekim krajevima još gotovo nepoznata.

Ondašnji su stanovnici bili mudriji od nas u vlastitom snabdijevanju. Brašno, krupica (griz), prekrupa, sve su to bili proizvodi podložni porezu dok je heljda sa svojom velikom hranjivom i ljekovitom vrijednosti bila oslobođena poreza.

Ona vrlo dobro uspijeva na siromašnoj, vrlo pjeskovitoj zemlji i ima kratak vegetacijski period jer dozori za tri mjeseca, pa se može uzgajati čak do sibirskih stepa. Biljka naraste približno 1/2 m visoko.
Njeni crvenkastobijeli cvjetovi pčelama su dobrodošli. U Americi, kao i u nas, ima područja gdje u vrijeme cvjetanja heljde sabiru med i prodaju ga kao heljdin med.
Čini se da francusko ime “blé sarrasin” upućuje na to da su u svoje vrijeme Saraceni donijeli heljdu sa sobom s juga i počeli je uzgajati. Rusko ime “greča”, “grečika”, može također značiti da su te punovrijedne hranjive plodove uveli i istočni Grci. U mnogim krajevima Rusije postala je heljda narodno jelo. Tamošnji stanovnici znadu vrlo ukusno pripremitinheljdu pečenu u peći.
Heljda se kuha kao riža. Heljdina je kaša pogodnija za juhe i popečke. Od brašna se dobiva tzv. kratko tijesto i izvrsna je primjesa pšeničnom brašnu. Pecivo postaje nježnije kao kad je u njemu dosta maslaca, što je, npr. za vrijeme rata kad nema dovoljno maslaca, dvostruko vrednije.
Njemački su biolozi svojedobno otkrili da heljda smanjuje krvni tlak. Do te su spoznaje ponovno došli Amerikanci. Oni vrše pokuse dajući ekstrakte heljde direktno kao lijek protiv povišenog tlaka i arterioskleroze (ovapnjenja žila).
Riža, osobito nepolirana, ima također slična svojstva. Za starije bi ljude bilo od velike koristi kad bi svoj jelovnik nešto izmijenili i deli na stol jela od heljde, nepolirane riže i soje, a reducirali jaja, tvrdi sir i mahunarke.
Jela od heljde pomlađuju krvne žile, osobito arterije, pa svi koji imaju povišen krvni tlak treba da jedu malo bjelančevina i soli, a više jela od heljde i nepolirane riže.

Nekoliko jela od heljde

Neprečišćena heljda. Heljdu najprije skuhamo u malo vode ili u juhi od povrća, zatim dodamo umak načinjen od 2 žlice brašna od neprečišćenog zrnja žita, sitno nasjeckanog povrća i malo blage kaše (pire) od rajčica, pa sve zajedno kuhamo u pirjanom luku i ulju, dok zrna ne omekšaju.
Narezak od heljde. Heljdu pripremimo kao gore, pustimo da se ohladi, a onda sve prevrnemo na tanjur, cijeli oblik obložimo s peršunom i serviramo s rajčicama i zelenom salatom.
Popečci od heljde. Gore spomenutoj heljdinoj kaši dodamo još sitno nasjeckani luk, češnjak i nešto majorana, načinimo od toga male kolačiće i s obje ih strane lijepo smeđe ispečemo na ulju.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads