Ads header

Ads

Saturday 11 April 2015

Detoksikacija – trend ili stvarna potreba?

Pravila dobrog detoksikacijskog programa



Zašto uopće detoksikacija tijela?
Da li je to samo trend, način da se proda mnoštvo proizvoda koji pomažu da ‘očistimo‘ tijelo ili je to zaista naša stvarna potreba?
Mislite li da nam je tijelo evolucijski programirano da nas samo ‘očisti’?
Možda ste osoba koja će se ipak odlučiti potrošiti novac na pokoji detoks proizvod, nadajući se da ćete olakšati tijelu da se riješi svega nepotrebnoga, a još uz izgubiti i pokoji kilogram?
Naša dva super detoksikacijska organa, jetra i bubrezi, ovdje su kako bi eliminirali većinu onoga što nam nije potrebno, slažem se s tom tvrdnjom.
No, moram priznati i da je evolucija pokleknula pred modernim tehnološkim promjenama, ostavljajući nas osjetljivim na mnoge sintetske proizvode koje svakodnevno koristimo.
Čini se da danas više nego ikada jedemo, pijemo, nanosimo, udišemo razne štetne kemikalije kroz hranu, napitke, kozmetičke proizvode te putem sve zagađenijeg zraka.


Opasnost poznatih redukcijskih programa


Tijelo nam je opterećeno viškom hrane i kilograma, zbog kojeg često mnogi posežu za raznim redukcijskim programima.
Još 2009. godine u knjizi Prehrana 21.stoljeća za žene napisala sam osvrt na poznati Atkinsov redukcijski program: 
".... s obzirom na to da sadrži malo važnih ugljikohidrata, a mnogo masnoća,  Atkinsova dijeta narušava kemijsku ravnotežu tijela. 
A kada se unose velike količine bjelančevina, stvara se kisela reakcija, koju tijelo pokušava neutralizirati povećanim otpuštanjem alkalnih (lužnatih) minerala kalcija i magnezija iz organa, a ponajviše iz kostiju.
Istraživanjima je dokazano da se tako u tijelu stvaraju uvjeti za nastanak osteoporoze.
Što više alkalnih minerala treba za neutraliziranje kisele reakcije, više se kalcija otpušta iz kostiju i kosti vremenom postaju krhke."
Zašto ovo pišem baš vezano uz Atkinsonovu dijetu?
Zato što neki znanstvenici ovaj redukcijski program danas povezuju i s nastankom sve češćeg karcinoma debelog crijeva.
Uz takvu prehranu, stvaraju se uvjeti i za nastanak žučnih i bubrežnih kamenaca, gihta, opće uznemirenosti, dok krvne pretrage pokazuju visoke razine ukupnog kolesterola.
To je zaista idealna dijeta za one koji žele riskirati zdravlje zbog gubitka kilograma, osobito ako se provodi dulje razdoblje. 
Masivno  istraživanje, provedeno na čak 77.000 ispitanika, a koje je sredinom prošlog mjeseca objavljeno u The American Medical Association’s Internal Medical Journal, potvrđuje da povećani unos mesa povećava rizik nastanka kolorektalnog karcinoma za čak ogromnih 75%!
Kolorektalni karcinom je drugi najveći uzročnik smrtnosti,  a incidenca obolijevanja od istoga će se udvostručiti do 90% do 2030. godine, govore procjene.
Dodatan razlog za zabrinutost je što se procjene odnose na mlade ljude, dobnu skupinu, između 20 do 34 godine!
Osobe koje često jedu meso imaju za 75% povećan rizik od semi-vegetarijanaca!
Oprez stoga ako provodite visokoproteinske redukcijske programe i to naročito ako preferirate unos mesa i mesnih proizvoda koji su komercijalno proizvedeni.


“Tiha” jetra neće vam sama reći da je dosta


Naš glavni ‘čistač’ tijela – jetra je tako tiha i nečujna i ne može nam reći da je ‘dosta’, da smo pretjerali i da je vrijeme za njen zaslužen odmor!
Ali kako onda znati kada da je ‘odmorimo’?
PMS simptomi, debljina, lošije pamćenje, celulit, lošija kvaliteta kože i kose, umor... možda sada prepoznajete poneki simptom?!
Možda ste ‘ovisnici’ brze hrane ili jednostavno ne možete odoljeti slasticama, kremastim kolačima, majonezi.
Ako uz sve to još pušite, pijete više od 3 kave na dan ili pak ste u posljednje vrijeme pretjerali s unosom mesa, mesnih prerađevina, onda razmislite o detoksikaciji.
Sada je vrijeme da svoje super detoksikacijske organe bubrege i jetru nagradite kvalitetnim programom!
Ali kako?
Da se odlučite na ‘fasting’ program, kada ne jedete skoro ništa?  Mnoge će, po mom osobnom iskustvu, ovakav program iscrpiti i brzo će odustati. 
Detox od jednoga dana je preporuka kada smo ‘pretjerali‘ za vikend ili tijekom blagdana.
Duža detoksikacija od 7, 14 ili 28 dana, odnosno umjereno čišćenje organizma, koje će uključivati namirnice koje nalazite na policama vaše kuhinje ili trgovina, nagrada je vašem tijelu.
Zauzvrat, osjetit ćete se zdravije, energičnije, ljepše, zadovoljnije te privlačnije sebi i drugima.
Namirnice koje ćete sada upoznati neka vam uvijek budu u kuhinji.
Ne zaboravite da kreirati detoksikacijsko jelo nije neki poseban ‘zadatak’, nego traži samo malo više kreativnosti.


Detoks program započnite u petak


Detox program ne započinjite u ponedjeljak već u - petak! Zašto?
Prvi razlog: ne čekajte, ponedjeljak je ipak daleko.
Drugi: vikend ispred vas će vam dozvoliti više sna i odmora koji je mnogima potreban baš u početku detoksikacijskog programa.
Na početku čišćenja organizma mnogi se osjećaju umorno, te nerijetko zbog radnih obveza i nedostatka energije odustanu već tada.
Nakon početka u petak, u ponedjeljak ćete se osjećati dobro i adaptirano na novi način jedenja.
Kada nakon par dana primijetite bijele naslage na jeziku i neugodniji zadah, ne brinite, to su znaci da se vaše tijelo konačno čisti od toksina. 
Tada samo dobro iščetkajte jezik i zube.
Vaša osobna detoks strategija
  • Unos namirnica s visokim detoks potencijalom.
  • Bezglutenski mediteranski jelovnik.
  • Unos namirnica  koje pomažu jetrima i bubrezima da što efikasnije eliminiraju toksine iz tijela.
  • Upoznajte i namirnice koje morate izbjegavati.
  • Tijekom čišćenja organizma par dodataka prehrani mogu biti od velike pomoći, stoga ih upoznajte.
  • Detoksikacijski program ne voli energične  tjelovježbe. Šetajte, lagano se istežite, priuštite si opuštajuću kupku i odmor, slušajte omiljenu glazbu.


Pravila dobrog detoksikacijskog programa


Program čišćenja organizma ne smije biti previše ograničavajući u kalorijama.
Ako se odlučite da će potrajati više od jednoga dana, post odnosno nejedenje će vas više iscrpiti negoli očistiti.
Detoks program može trajati sedam, četrnaest ili dvadeset osam dana.
Pritom vodite računa da raznoliko birate jelovnik, najviše koristeći namirnice koje pomažu čišćenju organizma.
Program koji traje duže od dva tjedna mora biti dizajniran da bude dovoljno ‘nježan’. 
To znači da vam dozvoljava da obavljate vaše svakodnevne obveze, naročito ako vam životni stil zahtjeva dosta društvenih obveza.
Kada ste na detoksikacijskom programu, on vam može biti i idealan način da se više okrenete sebi, te u večernjim satima relaksirate uz mirišljave svijeće i omiljenu glazbu, pogledajte dobar film ili pročitajte novu knjigu.
To je i vrijeme koje je najbolje provoditi s osobama koji će podržati ono što upravo radite te da izbjegnete one koji će vas omesti u namjeri – možda vam ponude nešto s popisa namirnica (vidi dalje) koje sada ne biste trebali jesti ili piti.


Početak je važan


Dan za čišćenje organizma započnite napitkom od aloa vere i lanenih sjemenki.
Ako to niste u prilici, onda počnite čašom tople vode, u koju ste dodali malo cijeđenog limuna (ne pretjerujte s limunom, treba ga dodati tek toliko da se osjeti u toploj vodi). 
Zašto ovaj napitak?
Topla voda stimulira probavu te ovaj učinkovit napitak ide direktno u crijeva te pomaže da izbacite sav zaostali otpad iz organizma od prijašnjeg dana!
Zapamtite, ako odmah ujutro popijete hladan napitak, to stomak učini stresnim te može izazvati napuhanost i vjetrove!
Namirnice koje treba jesti umjereno:
  • smeđa riža i to preporučljiva smeđa
  • zobene pahuljice,
  • kukuruz,
  • rižini krekeri,
  • bezglutenska tjestenina,
  • heljda,
  • bezglutensko brašno
  • med, ali u vrlo malim količinama
  • rižino, sojino, bademovo mlijeko
  • extra djevičansko maslinovo ulje, bučino ulje, hladno prešano  laneno ulje, extra djevičansko kokosovo ulje
  • orašasti plodovi i sjemenke – orasi, bademi, bučine, sezamove, suncokretove I naročito lanene sjemenke
  • mahunarke: grah, leća, slanutak
  
Namirnice koje morate izbjegavati:
  • pšenični proizvodi -  pšenični bijeli ili smeđi kruh, keksi, pšenične žitarice, dizana rafinirana tijesta, pšenična tjestenina -  smeđa i bijela varijanta
  • meso, jaja, riba iz uzgoja
  • mlijeko i mliječni proizvodi
  • bijela riža
  • kofeinski napitci
  • hidrogenizirane masti
  • sva hrana pržena u ulju
  • umjetna sladila te svi napitci i proizvodi koji ih sadrže
  • gazirani napitci
  • tzv. light proizvodi
  • sol
  • alkohol
  • šećer i proizvodi koji ga sadržavaju


Upoznajte namirnice sa super detoksikacijskim potencijalom


1. Jabuke i  kruške
Ova dva supervoća su nam svima nadohvat ruke te zaslužuju da budu prvi na ljestvici super detoksikacijskih namirnica.
Njihova zajednička karakteristika je da dobro dubinski čiste tijelo te su glavna namirnica mnogih detoksikacijskih programa.
Pektin - topivo dijetalno vlakno je još jedna zajednička karakteristika ova dva supervoća. Poznat je da smanjuje loš kolesterol, prevenira opstipaciju, a i dijareju.
Kruška je poznata da pomaže zdravijem radu štitnjače, a jabuka sadrži antioksidans  kvercetin koji ima protuupalno djelovanje.

2. Grejp
Sadrži enzime koji sagorijevaju masnoće i ubrzaju ‘uspavani’ metabolizam. Pomaže eliminaciju toksina iz tijela, a prema posljednjim istraživanjima jedan grejp dnevno štiti od moždanog udara.

3. Ananas
Bogat dijetalnim vlaknima, vitaminom C, manganom, vitaminima B1, B6, a uz sve ovo sadrži superenzim bromelain koji pogoduje boljem radu probavnog sustava.
Ananas spada u top detox namirnice. Kada jedanput napravite svježi sok od ananasa, nećete više poželjeti kupovni.
Ovo supervoće je u Europu, točnije Španjolsku, prvi donio Kristofer Kolumbo s Kariba. 120 gr ovoga voća sadrži 135 kalorija i zadovoljava 33% naših dnevnih potreba za vitaminom C!

4. Limun
Sok od limuna kao i  njegovi ostali dijelovi, sadrži limonen. To je nutrijent zaslužan za eliminaciju štetnih kemikalija iz tijela te pomaže stimuliranju probavnoga sustava. 
Dobro bi bilo što više iskorištavati cijeli limun a ne samo njegov sok.
Koricu dodajte voćnoj salati, zajedno sa sokom od limuna ili pak napravite salatu od smeđe riže i slanutka kojoj ste dodali koricu limuna, a sok iskoristite za osvježavajući napitak koji će dodatno pomoći čišćenju tijela.

5. Bobičasto voće

Maline, kupine, jagode, borovnice, brusnice... teško da ima osobe koja ne voli ovo ukusno voće, a koje nas uvijek podsjeti na tople ljetne dane. 
Izrazito su bogati antioksidansima, zahvaljujući  kojima su visoko na svim ljestvicama kao top namirnice za eliminiranje toksina iz tijela. Ali i kao važne namirnice koja nas podmlađuju. 
Bobičasto voće jača imunološki sustav i što je posebno važno za sve žene -  sadrže visoke doze fitoestrogena koji pomažu regulaciji hormonskog  sustava.

6. Avokado
Bogat je vitaminom E, zdravim esencijalnim masnim kiselinama i linolenskom kiselinom, te  vitaminima B grupe. 
Preporučljiv je u detoks programima i to naročito ako se odlučite za striktniji jednodnevni post, kada će vas avokado osnažiti i zasititi. Najbolje ga je koristiti u gustom kašastom napitku,  zajedno sa sokom od mrkve i celera.

7. Mrkva
Mrkva ne samo da detoksificira tijelo, već i ispravlja eventualnu neravnotežu u njemu. Zbog iznimno visokog sadržaja vitamina C i beta-karotena, mrkva podržava imunološki sustav te daje dodatnu energiju.
Potpomaže čak i u proizvodnji mlijeka kod dojilja, jača srce, a voli je naš probavni i dišni sustav. (Važna je u prehrani osoba  koje puše). 
Ali oprez, ne pretjerujte s dnevnim unosom mrkve, pogotovo ako se odlučite praviti i piti klasičan detoks napitak.
Više od 6 mrkvi na dan (ne upotrebljavajte više od dvije mrkve u jednom  napitku) vam može kožu obojiti u narančasto, što vam se sigurno neće svidjeti!

8. Celer
Naravno, poslije mrkve dolazi ovaj drugi superkorijen, celer, koji ne samo da eliminira toksine, opušta, čuva srce, podiže libido nego i stvara negativne kalorije kada ga pojedemo.
U danima čišćenja organizma, idealan je dodatak sokovima jer pomaže probavi, u otklanjanju viška tekućine iz tijela i umanjuje potrebu za slatkim, problem mnogih kada se odluče ili na program čišćenja tijela ili redukcijski program.

9. Brokula, cvjetača i kupus
Brokula te prokulice, cvjetača i kupus prepuni su zdravih fitokemijskih tvari uz bogatstvo vitamina C, kalcija, folne kiseline, beta-karotena te su idealno povrće za naša pluća, bubrege i probavni sustav.
Posebna su pomoć debelom crijevu. Pomažu jetri da što bolje eliminira ‘nečistoće’ iz tijela. Nastojte ih, za potpuni učinak, jesti najmanje 3 puta tjedno!

10. Češnjak, luk, poriluk
Ove tri namirnice imaju protugljivično i antibakterijsko djelovanje te su preporučljive ženama sklonima gljivičnim i bakterijskim infekcijama. Ova vrsta povrća sadrži i sumpor, koji poboljšava učinkovitost jetre.

11. Klice – sojine, brokule, alfalfa, rotkvice
Izvrsne tijekom programa čišćenja jer sadrže više vitamina C i aktivnih enzima, proteina i vlakana nego samo povrće.

12. Kvinoja
Mogli bismo  je nazvati superžitaricom, iako i nije prava žitarica, već sjeme lisnate biljke za koju se smatra  da je dalji srodnik špinata.
Bogata je i željezom, kalijem, riboflavinom, B6, niacinom, tiaminom, magnezijem, cinkom, manganom, folnom kiselinom. 
Ne sadrži gluten te je idealna za sve koji imaju alergiju ili intoleranciju na gluten - protein iz pšenice. 
Programi čišćenja organizma od toksina ne favoriziraju pšenične proizvode, odnosno kada odlučite odmoriti tijelo, kvinoja je idealan izbor.
Predstavlja zamjenu za pšenične proizvode i tjesteninu, ali i rižu.  Osim glavnih jela, koristimo je u pripravi slatkih obroka i kao zamjenu za žitarice  za doručak. U kombinaciji s kompotom od suhoga voća, uz dodatak malo meda i mljevenih oraha, izvrstan je izbor za doručak.
Zbog bogatstva magnezija, idealan je izbor za žene koje imaju problema s migrenom te je stoga i jedna od top 20 antiageing namirnica Doctor Nutrition Bar-a.

13. Krastavac
Najveći udio krastavca čini voda, dok njegova kora sadrži biljna vlakna i minerale poput silicija, kalija i magnezija te je stoga preporučljivo da, naravno u sezoni, jedete ekološki krastavac s korom.
U salatama ćete s njim unijeti važne minerale. Sok od krastavca povoljno djeluje na rad bubrega.
Potaknuti sokom od krastavca, vaši bubrezi će bolje eliminirati toksine iz tijela i sačuvati da se oni ne izlučuju kožom. Krastavac je  idealan i u danima nakon što smo ‘pretjerali’, te se probudili s otečenim kapcima.
Popijte sok od krastavca koji izbacuje mokraćnu kiselinu.


Detoks doručak sa kvinojom i cimetom (za 1 osobu)


Uživajte u doručku koji vas detoksificira. 
Sastojci:
  • 50 g bio kvinoje
  • 1 žlica manuka meda
  • 2 žlice narezanih oraha
  • 1 jabuka, naribana
  • pola kruške, narezane na kockice
  • 150 ml nezaslađenoga bademovog mlijeka
  • prstohvat cimeta

Priprema:
  1. Kombinirajte prethodno kuhanu  kvinoju, mlijeko, med, i naribanu jabuku u manju posudu te sve zajedno lagano podgrijte.
  2. Kada je smjesa lagano podgrijana, dodajte krušku, cimet i orahe.

Korisni savjet: Kako najbolje pripremiti kvinoju

Prije upotrebe, kvinoju treba dobro isprati hladnom vodom.

Ispiranje uklanja eventualne ostatke saponina, koji joj daju gorkast ukus.
Oprana kvinoja imat će okus sličan orahu.
Kada ste je oprali, dobro je ocijedite.
U posudi debljega dna, tostirajte kvinoju par minuta, da biste joj poboljšali ukus, te je onda skuhajte u vodi te koristite najmanje dva puta više vode od određene količine kvinoje.
Kvinoja se kuha od 12 do 15 minuta.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads