Ads header

Ads

Wednesday 25 March 2015

Recept za pripremu turšije bez upotrebe konzervansa



Par puta smo pisali već o pripremi zimnice, točnije turšije, a sada ćemo iskoristiti priliku i predstaviti još jedan recept u kojem se ne koristi konzervans.

Za jednostavno pripremanje zimnice i turšije koristite ovaj recept bez korištenja konzervansa.
Sastojci potrebni za pripremu turšije su: 2 kg paradajza, 2 kg paprike, 2 kg karfiola, 2 kg mrkve i 2 kg krastavca. Ne trebamo napominjati da je najbolje uzeti namirnice koje nisu tretirane, ili koje ste sami uzgojili.
Za presol vam je potrebno: sol i voda.
Priprema turšije: Sve povrće trebate dobro oprati. Papriku nožem malo isjeći pri samom vrhu, a paradajz izbosti vilicom na 2-3 mjesta. Krajeve krastavica isjeći, te karfiol podijeliti na krupnije cvjetiće. Mrkvu trebate oguliti i krajeve malo isjeći. U posudu staviti veću najlon vreću, tako da krajevi malo izlaze is posude. Poredajte redom jedan red krastavica, mrkve, paprike, paradajza i karfiola te ponovite sa redanjem dok ne potrošite povrće. Posudu napunite vodom, da vidite koliko vode ide, pa je trebate pretočiti u drugu posudu i dodati morsku sol tako da presol bude malo slaniji nego po ukusu. Dobro pomiješati vodu da se sol istopi. Presol prosuti u posudu napunjenu povrćem. Prilikom kiseljenja povrće će primiti višak soli od presola. Kada ste spremili sve i želite pustiti da se kiseli, povežite najlon vreću pa onda poklopite posudu poklopcem. Odložiti u hladnom da se ukiseli.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads