Ads header

Ads

Saturday 21 March 2015

Ova biljka je velika prijetnja upalama koje nas napadaju u ovo doba godine



Kadulja je nježna biljka koja nam je od velike pomoći za upale sluznice usta i grkljana te upale desni, a pomaže nam i kod uklanjanja neugodnog zadaha, koristi kod želučanog i crijevnog katara, te kao odlično sredstvo protiv nadimanja i grčeva

Kadulja u narodu poznata kao žalfija je stara ljekovita biljka koja su u zapadnu Europu donijeli Rimljani. Još u Srednjem vijeku ta se biljka uzgajala i cjenila zbog svojih izrazito terapeutskih učinaka. Godine 1688 objavljena je u Europi knjiga o kadulji koja je imala čak nevjerojatni 414 stranica.

Ljekovitost

Ponajprije, kadulja djeluje kao protuupalno, antibakterijsko i antiseptičko sredstvo zahvaljujući svom eteričnom ulju. Vrijednost eteričnog ulja kadulje određuje se prema količini tujona koji joj je glavna sastavnica, a anjviše tujona od svih vrsta kadulja ima dalmatinska kadulja – Salvia officinalis spp. minor i to u nevjerojatnoj količini od 40 – 60 % pa je izuzetno cijenjena.

Kadulja nam je od velike pomoći za sve upale sluznica i sluznica grkljana te upale desni. Krvave i povučene desni i mjesta pritiska proteze liječe se ispiranjem kaduljinim čajem. Kadulja pomaže i uklanjanju neugodnog zadaha.

Osim toga, kadulja se upotrebljava protiv želučanog i crijevnog katara kao sredstvo protiv nadimanja i protiv grčeva. Jedna šalica kaduljina čaja više puta na dan, pola sata prije jela, može puno i brzo pomoći. Obzirom da se u kadulji nalazi velika količina eteričnog ulja, svakako čaj treba piti povremeno, kako ne bi izazvao neželjene učinke.
Kadulja kao biljčica ima također važnu ulogu u profinjenoj kuhinji – podsjetimo se samo talijanske kuhinje koja kadulju koristi u svojim najfinijim receptura-ma.

Narodni lijekovi od kadulje

Najprirodniji lijek protiv promuklosti i grlobolje – upale grkljana, upale ždrijela, krajinika svakako je Savia officinalis – kadulja.
U tu svrhu pripremite naljev s toplom vodom i listovima kadulje, i ostavite da odstoji 5 minuta. Kad se malo ohladio, isperite grlo šalicom tog čaja. Osjećaj stezanja u grlu koji se javlja ljekovit je, ali naročito djeci neugodan. Možemo ga ublažiti ako pripremimo čaj od listova kadulje i kamilice. Ispiranje grla treba ponavljati svakih 1 do 2 sata.kadulja kao lijek za upalne procese
Još je jednostavnije pripremiti gotovu otopinu za ispiranje grla s ekstraktima kadulje i kamilice. Djelotvorna je pomoć kod nadraženog zubnog mesa, grla i usne šupljine.
Ako 45 g kadulje kuhate 20 minuta u pola litre mlijeka s jednom velikom žlicom meda, također će vam pomoći u izlječenju promuklosti od prehlade. Pije se tijekom dana u tri dijela.
Čaj od jednakih dijelova kadulje i srčanika – Potentila tormentila smanjuje noćno znojenje u prsobolnih i rekovalescenata poslije teških bolesti. Protiv noćnog znojenja treba uzeti nešto prije spavanja 50 kapi tinkture od kadulje.

Stare gnojne rane brzo zaraštaju ako se ispiru i obtažu uvarkom od kadulje. Čim je oblog suh. treba ga ponovo namočiti.

Lijek protiv upale mokračnih puteva priprema se tako da jedna velika žlica mješavine od jednakih dijelova kadulje, breze, medvjeđeg grožđa, cvijeta bijelog sljeza i preslice popari s pola litre kipuće vode. pa se to pokriveno ostavi preko noći, a ujutro se procijedi. Pije se u malim čašicama tijekom dana umjesto vode.
Protiv bolova i grčeva u želucu treba uzeti 10 g cvjetne grane kadulje, popariti s jednom litrom kipuće vode i piti po jednu šalicu prije jela.
Kadulja kuhana u pola vode i pola vina čisti krv. jača nervni sustav i zaustavlja drhtanje ruku.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads