Ads header

Ads

Wednesday 25 March 2015

Osam razloga zbog koji ćete odmah poželjeti jesti pistacije



Orašasti plodovi poput badema, orasa, indijskih oraščića, zdrave su grickalice za kojima uvijek trebate posegnuti umjesto za čipsom, štapićem ili smokijem. Oni su prepuni nezasićenih masti, omega 3-masnih kiselina, vlaknima, vitaminom E, biljnim sterolima…
U skupinu takvih zdravih grickalica ulaze i pistacije, a slijedi lista zdravstvenih pogodnosti zbog koje ćete ih odmah poželjeti jesti!

1. Zdravlje srca

Pistacije dokazano smanjuju LDL ili loš kolesterol i povećavaju HDL ili dobar kolesterol, nakon vrlo kratkog razdoblja konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Također se bore protiv upale, štite krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava razine luteina.

2. Sprečava razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistacije može spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrijednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šalici pistacija. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, također pomaže u toleranciji glukoze.

3. Zdrava krv

Pistacije su bogat izvor vitamina B6, koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za dovođenje kisika do stanica.

4. Zdrav živčani sustav

Vitamin B6, kojim pistacije obiluju, ima utjecaj i na živčani sustav. Vitamin B6 ima ključnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko živčanih vlakana koje omogućavaju optimalno slanje poruka između živaca. Također pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prijenos živčanih impulsa kroz živčani sustav. Drugim riječima, želite li živačni sustav u tip-top formi, jedite pistacije.

5. Zdrave oči

Pistacija sadrži dvije karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće.

6. Jača imunološki sustav

Vitamin B6 važan je i za imunološki sustav. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlijezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija.

7. Sjajna koža

Pistacije su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lijepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući obranu od starenja i raka kože.

8. Dodatni proteini

U usporedbi s ostalim orašastim plodovima, pistacije sadrže veću količinu preoteina. Sadržaj masnoća u pistacijama su također najniži u odnosu na ostale orašaste plodove.
izvor: net.hr
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads