Ads header

Ads

Wednesday 25 March 2015

Majčina dušica olakšava disanje i opušta mišiće



Divlji bosiljak, tamjanika, timjan poljski, majčina dušica, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak, čabrac, vrisak, to su samo neki od naziva za istu ljekovitu biljku.

SUŠENJE: Majčinu dušicu najbolje je brati na početku razdoblja cvatnje jer tad sadrži najviše ljekovitih sastojaka. Sušiti je treba na sjenovitu mjestu ili u dobro provjetrenoj prostoriji te je pritom nije preporučljivo dirati prstima nego prevrtati drvenim ili staklenim štapićima.
Majčina dušica potječe iz južne Europe. Njen latinski naziv je Thymus serpyllum. Jaka je i aromatična mirisa, koji je ne samo ugodan nego i koristan jer u povrtnjaku tjera biljne uši, pa preporučuju da je posadite pokraj ruža.
Majčina dušica voli osunčana mjesta bez stalne vlage i sjene te bogatu, suhu i laganu zemlju. Raste na livadama, pašnjacima, pokraj putova, po stijenama, uz kamenite padine i uz rubove šuma.
Možete je uzgajati i u teglama iz reznica ili iz sjemena posijanog početkom travnja. Majčina dušica cvate cijelo ljeto, a bere se u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Ljekoviti listovi i mladice s cvjetovima beru se na početku razdoblja cvatnje. Kod branja majčine dušice budite vrlo nježni.
Ne čupajte biljku jer ćete je time uništiti, nego škarama odsijecite samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvijetu. Ljekoviti sastojci nalaze se isključivo u listu i cvijetu, no oni su vrlo nepostojani te se nestručnim branjem, sušenjem i čuvanjem mogu potpuno izgubiti. Kako biste izbjegli isparavanje aromatičnih supstancija, listove i cvjetove treba sušiti na sjenovitu mjestu ili u dobro provjetrenoj prostoriji na temperaturi ne višoj od 40°C. Pri sušenju ih prevrćite drvenim ili staklenim štapićima, ne dirajući ih prstima. Osušenu majčinu dušicu spremite u platnene vreće te ih pohranite u suhu prostoriju.
Osušena biljka sadrži oko 0,6% eteričnog ulja (Oleum Serpylli) te timol, karvakrol, tanin, gorke tvari i flavone.
Kako ti ljekoviti sastojci ne bi isparili, čaj nikad ne kuhajte u otvorenoj posudi. Zbog ljekovitih sastojaka majčina je dušica od davnina omiljena u narodnoj medicini, a i Britanska herbalna farmakopeja (British Herbal Pharmacopoeia) uvrstila ju je u ljekovite biljke. Zbog njenih ljekovitih svojstava majčinu dušicu zovu i “sirotinjskim antibiotikom”.
Upotrebljava se za liječenje bronhitisa, bronhijalnoga katara, upala grla i hripavca. Istraživanja su pokazala da flavonoidi majčine dušice imaju blagotvoran učinak na opuštanje mišića te da je djelotvorna u liječenju probavnih smetnji kao što su usporena probava, nadutost, grčevi i povraćanje.
LJEKOVITI ČAJ OD MAJČINE DUŠICE
Da bi čaj bio učinkovit, treba ga pravilno pripremiti. Uzmite jušnu žlicu majčine dušice, prelijte s 200 mililitara kipuće vode, poklopite i nakon pola sata procijedite te zasladite medom i pijte od tri do četiri šalice čaja dnevno.
TINKTURA ZA MASAŽU MIŠIĆA
Tinktura za masažu mišića pravi se od zeljastih dijelova biljke, stabljike i listova koje ste prikupili u podne po sunčanom vremenu. Stavite u bocu te prelijte 40 postotnom votkom. Držite na toplom nekoliko tjedana.

Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads