Ads header

Ads

Sunday, 22 March 2015

Kavu nije dobro piti rano ujutroBuđenje rano ujutro ima brojne prednosti za zdravlje. Omogućava vam da pođete ranije u krevet u večernjim satima i da budete u skladu sa biološkim ritmom. Također vam daje na raspolaganje više vremena kojeg možete iskoristiti za vježbanje, obavljanje zaostalih obaveza ili pak opuštanje.

No, postoji navika koja može narušiti ovu jutarnju ravnotežu, a ta navika je ispijanje kave odmah ujutro, odnosno, čim se probudite.

Prema rezultatima istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, tijelo u jutarnjim satima pospješuje proizvodnju kortizola, hormona stresa koji je zaslužan za razbuđivanje.

Ako ćete u isto vrijeme u svoj organizam unijeti kofein, vaše tijelo će početi proizvoditi još vije kortizola, što može uzrokovati prekomjernu količinu stresa na samom početku dana.

Prema stručnjacima nema potrebe da pijete kavu u doba kada se tijelo potpuno prirodno samostalno razbuđuje. Nakon nekog vremena možete razviti toleranciju na istu količinu kave. Drugim riječima, jedna šalica kave vam nakon nekog vremena može postati premalo.

Ako se budite oko 8 sati, razina kortizola počinje padati između 9 i 11 sati. Tada je idealno vrijeme da popijete šalicu kave.

Stoga, ako želite optimizirati svoje ispijanje kave, nemojte ju piti čim se ustanete. Jutro započnite laganim istezanjem i dubokim disanjem. Ako vam se pije nešto toplo i osvježavajuće, popijte čašu tople vode s medom i limunom.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads