Ads header

Ads

Tuesday 24 March 2015

Kako da razlikujete srijemoš od smrtonosog mrazovca



– Jestivi medvjeđi luk ili srijemuš i otrovni mrazovac imaju listove koje čak i poznavatelji šumskih plodova mogu zamijeniti, posebice u ranom stadiju.






Prepoznavanje otežava i činjenica da ove biljke često rastu zajedno, u skupinama gdje im se pridruže čak i čemerika i đurđica. 

Njihovi listovi su slični i zamjena je lako moguća. Ali, listovi srijemuša imaju karakterističan miris i okus na češnjak, po čemu se razlikuju od ostalih sličnih vrsta. Čak i dobri poznavatelji samoniklih divljih biljaka mogu napraviti fatalnu pogrešku ako pri branju u košaru nehotice ubace i koji od otrovnih listova, koji rastu u istoj skupini. A ako se zna da već dva-tri lista mrazovca na primjer mogu uzrokovati trovanje zbog otrovnog sastojka alkaloida kolhicina, jasno je da je edukacija itekako potrebna. Drugi je problem što u Rijeci nema nikakve dežurne službe koja bi ljubiteljima i beračima šumskih plodova pomogla u prepoznavanju jestivih i otrovnih plodova. Trenutačno je on jedini autoritet te vrste na gradskoj placi, fitopatolog koji obilazi štandove sa šumskim plodovima i kontrolira primjerice je li medvjeđi luk ili nešto slično, ali otrovno na tezgi. No, njegov posao tu i završava.

Pored šparoga, medvjeđi luk jedna je od najpopularnijih samoniklih biljaka koja se bere u ovo doba godine. Svoju popularnost može zahvaliti i činjenici što ga se u biljnoj medicini smatra djelotvornim u borbi protiv povišenog tlaka i kolesterola. Koristi se i u liječenju kašlja, za smirivanje upale želučane sluznice, upale mokraćnog mjehura, u liječenju kožnih bolesti te kao prevencija od srčanog udara. Njegova temeljna razlika s ostalim sličnim biljkama je u tome što ni đurđica, ni mrazovac ne mirišu na češnjak. 

S druge strane, mrazovac čija se ljekovita svojstva još istražuju, poznat je i pod nazivom biljni arsen. U pravilu je izrazito otrovan, i to ponajprije zbog alkaloida kolhicina. Smatra se da pet grama ovog alkaloida izaziva smrt. Kao simptomi trovanja navode se bolovi u želucu, grčevi, proljev, povraćanje, grebanje u grlu, mučnina, krvavo mokrenje, dehidracija te opći kolaps
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads