Za limun kažu da je “lijek za sve” ukoliko je neprskan i bez pesticida limun je važan sastojak mnogih ljekovitih pripravaka kojima se liječe krvne žile, migrena, sunčane i crvene pjege, a ujedno ta mala žuta loptica poboljšava ten, obnavlja kožu i kosu, podiže imunitet i pomaže protiv stresa…
Sok od limuna koristi se kao osvježavajući napitak, to je blag antiseptik. Svježi vanjski dio kore limuna ulazi u sastav raznih tinktura i raznih ekstrata z aizradu likera. Koristi se i kao seditiv i antispazmolitik. Odlično korigira ukus i miris, neškodljiv je gorki aromatik i gorak tonik.
Flavononidi u limunu izvrsni su antioksidansi koji štite stanice od starenja i pojačavaju djelovanje vitamina C. Limun sadrži i sve vitamine grupe B, koji su neophodni za ravnotežu rada živčanog sustava. Bogat je i kalijem i kalcijem. Ublažava kiselost u unutarnjim organima nakon punog obroka mesa, ili zbog tjelesnih napora. Korisno je piti sok od limuna protiv krvožilnih bolesti: proširenih vena, hemoroida, povišenog krvnog tlaka.
Pomiješan s medom pomaže protiv afta i angine, a razblažen se koristi protiv lišajeva i bradavica. Ekstrakt limunova ulja pokazao se djlotvoran protiv mučnine i glavobolje, koštice limuna se rabe protiv glista, a neprskana kora dobra je za srce. U kozmetičkoj industriji zbog svih blagodati, limun se koristi za mješovitu i masnu kožu kojoj vraća prirodni mat ton. Limunov cvijet daje sjaj kosti i sastojak je najboljih šampona za pojačavanje sjaja. Limunov sok koji je slabiji od octa koristi se u mariniranju povrća, riba, Ijuskara i bijelog mesa. Limun omekšava hranu, a pri tome joj čuva miris.
KUĆNA RADINOST
Za mekoću ruku
Svake večeri masirajte ruke mješavinom limunovog soka, glicerina i kolonjske vode u jednakim omjerima
Za bijele zube
Limunom čistite i masirajte zube jednom tjedno
Protiv hunjavice
Topla limunada kod hunjavice radi čuda za naš organizam
Promuklost
Ukoliko promuklost traje duže od tjedan dana svakako se obratite liječniku. Odlično sredstvo protiv promuklosti je topla limunada i čaj s limunom.
Upala grla
Iscijedite jedan limun i razblažite ga sa čašom vrele vode. Tri puta dnevno po tri minute ispirati grlo. Za grlo je dobra i žličica šećera u kojoj se kapne malo ulja od kantariona. a ako nemate možete koristiti i ulje od lavande, pa čak i obično jestivo ulje, te nekoliko kapi soka od limuna.
Za izbacivanje gnoja iz pluća
Potrebno vam je 100 gr češnjaka, korijen hrena, 200 gr limuna s korom, 50 gr trave ive, 500 gr mladog kravljeg maslaca i 1 kg meda. Sve sastojke dobro usitnite i pomiješajte zajedno. Uzimajte 3 puta na dan poslije jela po jednu jušnu žlicu.
Limunov sok
Limunov sok uništava šećer u krvi, šteten kiseline i bakterije. Sok od 1 do 2 limuna poslije ili prije jela pomaže i liječi jetru i reumu. Pomiješa li se sok od limuna s toliko soli koliko stane između dva prsta, sve dok postane mliječna masa, osobito u proljeće, pospješuje jače izlučivanje i djeluje protiv debljine i sluzavosti probavnih organa te potiče rad srca i jetre.
Uklanjanje smeđih mrlja na rukama
Pomiješajte sok od jednog limuna, žlicu maslinovog ulja i žlicu uvaraka od peršina. Vatom nanijeti optopinu na ruke i ostavite pola sata. Zatim umasirajte u ruke bademovo ulje. Ovaj postupak ponavljajte dva puta dnevno. Limun sa svojim vitaminom C i peršin posvjetljuju kožu, te na taj način ujedno spriječavaju i nastanak mrlja. Bademovo ulje obnavlja kožu i čini je mekom i glatkom.
Tvrde pete
Ako imate tvrde pete, svako jutro i večer utrljajte u njih polovicu limuna.
Protiv znojenja ruku
S vremenom na vrijeme umočite ruke u posudu sa toplom vodom u kojoj ste otopili žličicu sode bikarbone, tome dodajte nekoliko kapi limuna i dobro ih izmasirajte.
Za cirkulaciju krvi
U pola litre alkohola umiješajte 100 grama morske soli i 50 grama kamfora, sok od 2 limuna i dodajte 1 litru destilirane vode i to vruće, tom dobivenom mješavinom masirajte kožu nakon tuširanja.
LIMUN U KUHINJI
Limun s klinčićima
Odaberite sitne neprskane limune, dobro ih operite i pažljivo obrišite. U svaki limun nabodite po 4 klinčića, poslažite u staklenku i zalijte maslinovim uljem i dobro zatvorite. Upotrijebiti ih možete tek nakon 2 mjeseca. Obično se jedu uz kuhanu ribu, a i ulje u kojem su stajali može vam poslužiti.
Ocat s limunom
Sa dva neprskana limuna ogulite samo gornji, žuti sloj korice, dodajte nekoliko koluta limuna, prelijte s 3 litre bijelog octa, dodajte limunov sok, po želji malo cimeta, 2 klinčića i 6 zrna papra. Držite na mračnom mjestu 2-3 tjedna, pa procijedite, koristite za salate, umake za meso, naročito janjetinu.
Pekmez od limuna sa začinskim biljem
Za ovaj pekmez potrebno je vam 1 kg sočnih limuna sa tankom korom, nekoliko listića majčine dušice i ružmarina, 4 žlice ružine vodice i 90 dag šećera. Dobro operite limune, neoguljene narezati na tanke ploškice, dodati začinsko bilje, 1,5 dl vode i 2 žlice ružine vodice. Ostavite da odleži 12 sati. Staviti na vatru, a kada provrije smanjiti temperaturu i kuhati jedan sat. Dodajte šećer, miješajte dok se šećer ne rastopi, a voće raskuha, negdje oko 2 sata, a ztim dodajte dvije žlice ružine vodice i kada ponovo provrije, kipuće rasporedite u staklenke.
0 comments:
Post a Comment