Ads header

Ads

Sunday 29 March 2015

Divlja riznica vitamina – Šipurak čuva zdravlje



U ovom periodu godine kućna apoteka je nezamisliva bez divlje ruže ili šipurka. Izuzetno je ljekovita biljka i sadrži hranljivo biljno ulje. Plod se bere krajem septembra i u oktobru, kada sazrijeva.

Suši se na suncu ili u sušionicama na temperaturi od 80 stepeni, nakon toga je tvrd, smežuran, sjajan i tamnocrvene boje. Ima slatko-kiseli ukus i nema miris.

Sjeme sadrži oko 10 posto masnog ulja, koje je bogato oleinskom, linolnom i linoleinskom kiselinom. Šipurak je pun vitamina C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima, taninima.

Zbog vrijednih sastojaka, koristi se kao tonik, vitaminski napitak protiv prehlade i gripe, kao blagi diuretik i laksativ. Džem i marmelada od šipka se kod nas tradicionalno pripremaju.
Čaj od šipurka djeluje efikasno kod umora, malaksalosti i anemije, pročišćava krv, pomaže organima za varenje, podstiče izlučivanje urina bez nadražaja bubrega. Sprečava stvaranja pijeska, ublažava upale urinarnog trakta.
Ulje ove biljke se koristi u kozmetici, aktivna je supstanca u preparatima za upalu kože. Primjenjuje se lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a preporučuje se posebno za njegu izrazito suhe i zrele kože. Istraživanja su pokazala da masno ulje divlje ruže blagotvorno djeluje na ćelije epiderma. Najčešće se dodaje losionima za tijelo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice i ruke.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads