Ads header

Ads

Saturday 28 March 2015

APITERAPIJA – Liječenje pčelinjim proizvodima



Osnovni pčelinji proizvodi koji se koriste u liječenju kroz apiterapijske tretmane. Donosimo nekoliko osnovnih recepata od pčelinjih proizvoda koji uspješno liječe neka lakša i teža oboljenja ljudskog organizma…

Propolis

Uzimati po 1 g dnevno, i to na sljedeći način: pomješati sa malo polena dok se ne sjedini, i kao takav koristiti. Upotrebljava se do izlječenja.

Pčelinji polen

Djelotvoran je u slučajevima: nervoze (nervnih oboljenja), hepatitisa (upale jetre), ciroze, kolitisa (upale debelog creva), čira. Uzimati 2-4 kašičice ujutro i u podne, prije jela. Može se uzimati samo polen ili u kombinaciji sa medom.

Liječenje polenom traje mjesec dana, nakon čega se pauzira 3 mjeseca, a poslje se sve može ponoviti. Na ovaj način se mogu sprovesti 2-3 terapije.

Matična mliječ sa medom

Preporučuje se samo muškarcima. Uzimati po 1 kašičicu, ujutro, na prazan stomak. Ljekovito deluje kod nervnih oboljenja. Ne treba ga upotrebljavati u slučaju raka, dijabetesa (šećerne bolesti), hormonalnih poremećaja, i nikada ne treba da ga koriste žene.

Terapija traje mjesec dana, a zatim se pauzira 3 meseca. Ovaj način liječenja se može ponoviti 2-3 puta godišnje.

Preparat od aloje, meda i propolisa

– Pčelinji med 1000 g
– Propolis 20 g (istrugan na plastičnoj ili stakleno rendi)
– Aloja 750 g (listovi, narendani na rende od plastike ili stakla)

Priprema:

Biljka treba da je stara 3-5 godina. Prije branja listova, biljku ne treba zalivati 5 dana. Sve navedene sastojke staviti u staklenu teglu i ostaviti na hladnom 5 dana.
Nakon ovoga, prvih 5 dana uzimati po jednu (supenu) kašiku ovog preparata ujutro i u podne, 2 sata prije jela, a od šestog dana po 1 malu kašičicu, također 2 sata prije doručka i ručka. Ovaj tretman traje 3 sedmice do 2 meseca. Može se ponoviti još jednom, ali poslje pauze od 7 dana.

Djelovanje:

Preporučuje se protiv sljedećih oboljenja: gripa, viroze disajnih organa (oboljenja disajnih puteva izazvan virusima), anoreksije, jakih glavobolja, faringotonzilitisa (upale ždrijela i krajnika), bronhijalne astme (otežanog disanja usljed suženja lumena bronhija), reumatizma, paralize, hronične infekcije kože, neurastenije (slabosti živaca), čira na želucu, raka, plućnog TBC (plućne tuberkuloze).

Napomena: Aloja se ne preporučuje u trudnoći i kod hormonalnih poremećaja.

Sirup od propolisa

Kuhati 1 kašičicu usitnjenog propolisa u 250 ml vode sve dok se početna zapremina ne smanji na polovinu. Procijediti i zasladiti sa 2 kašičice meda. Upotrebljava se protiv kašlja, 3 kašičice dnevno.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads