Ads header

Ads

Wednesday 25 March 2015

12 recepata za grgljanje: Med, ocat, sol i klinčići za bolno grlo



Otopine za grgljanje mogu smanjiti iritaciju tkiva, ali i dezinficirati sluznicu, što će spriječiti razmnožavanje bakterija. U tome pomažu i obična voda, sol, limun, ocat…

Grgljanje tekućine jedan je od najjednostavnijih i iznimno učinkovitih načina ubijanja bakterija te olakšanja simptoma upaljenog grla, osobito kod prehlade. Kod prve pojave boli i crvenila isprobajte neke od ovih recepata za grgljanje koje možete koristiti više puta tijekom dana. Ipak, ako bol ne prolazi, gutanje je otežano te se povišena temperatura ne smiruje nekoliko dana, posjetite liječnika kako bi utvrdio jesi li vam potrebni antibiotici.
1. Sol i voda
Ovo je tradicionalni i vrlo jednostavan lijek za grlobolju. U šalicu tople vode uspite četvrtinu žličice soli te dobro promiješajte. Najbolje je da voda bude što toplija, jer hladna otopina neće biti efikasna. Da biste pojačali antiseptički učinak otopine, u nju možete dodati i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će neutralizirati kiselinu u ustima te smanjiti osjećaj žarenja grla. Uzimajte manje gutljaje i progrgljajte cijelu šalicu, no nemojte gutati. Kod svakog ispiranja usta pripremite svježu otopinu.
2. Limun i voda
Pomiješajte jednu žličicu svježe iscijeđenog soka od limuna s jednom šalicom mlake vode. Koristite li vruću, mogli biste neutralizirati djelovanje vitamina C iz limuna. Ova će otopina pomoći da se smanji natečenost grla te grlo dezinficira od bakterija i virusa.
3. Đumbir, med i limun
Za ovaj učinkovit kućni lijek pomiješajte jednu žličicu đumbira u prahu, jednu žličicu meda, 1/2 šalice tople vode te iscijeđeni sok iz polovice limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ova otopina ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako je možete progutati, svaki gutljaj neka bude u ustima barem 10 do 15 sekundi.
4. Ljuti začini i voda
Kapsaicin iz ljute paprike pomaže u olakšavanju boli te je saveznik u borbi s upalom. Kako ne bi imao kontraefekt i nadražio grlo, tabasco, čili u prahu ili sličan ljuti začin pomiješajte s toplom vodom te grgljate, no nemojte gutati. Ovaj postupak donijet će olakšanje kroz 15 do 20 minuta nakon grgljanja.
5. Otopina s kaduljom
Prema receptu pomiješajte jednu žličicu sušene kadulje, dvije žličice smeđeg šećera, tri žličice jabučnog ili vinskog octa i 0,5 dcl vode te grgljajte nekoliko puta na dan, bez gutanja.
6. Kurkuma i voda
Kurkuma je vrlo snažan antioksidans, a taj se začin već dugo koristi i kao lijek za grlobolju. U jednu šalicu tople vode pomiješajte pola žličice kurkume i pola žličice soli.
7. Čaj od klinčića
Za pripremu čaja možete koristiti cijele klinčiće ili one u prahu, a oni se stavljaju u prokuhanu i vruću vodu. Klinčići imaju protuupalna i antibakterijska svojstva, a pokazali su se korisni i u liječenju različitih bolesti dišnog sustava, poput upale sinusa i bronhitisa.
8. Sok od rajčice
Za privremeno olakšanje boli, isperite grlo s mješavinom pola šalice soka od rajčice i pola šalice tople vode, a možete dodati i nekoliko kapi tabasco umaka. Antioksidativna svojstva likopena iz rajčice pomažu u bržem zacjeljivanju nadraženog tkiva grla i sluznice usta.
9. Zeleni čaj
Ovaj poznati saveznik zdravlja odličan je u borbi s infekcijama grla. Pripremite si šalicu svježeg čaja s medom i limunom, a prije gutanja svakako s njime ispirite grlo dok se tekućina ne ohladi.
10. Jabučni ocat i sol
Ako uz grlobolju i jako kašljete, te imate osjećaj kao da vam u grlu stoji nešto, tada je ova otopina pravo rješenje. Pomiješajte dvije žličice jabučnog octa, pola žličice soli u šalicu tople vode nekoliko puta na dan. Ako kašalj nije tako izražen, smanjite količinu octa i dodajte žličicu meda.
11. Echinacea i voda
Echinacea potiče djelovanje stanica makrofaga te pomaže u suzbijanju upala, a za otopinu pomiješajte dvije žlice tinkture ehinaceje i šalicu tople vode. Kod jako nadraženog grla, savjetuje se ovu otopinu grgljati tri puta na dan.
12. Čaj od maline
Ovaj je čaj prema brojnim studijama jedan od najpouzdanijih načina smirivanja grlobolje. Najbolje je koristiti sušeno lišće maline te dvije žličice listova preliti kipućom vodom. Grlo treba grgljati mlakim čajem.
Share this Video :

0 comments:

Post a Comment

ads